HUMAN

Onderzoek: helft LHBTQIA+ jongeren voelt zich niet vrij om op straat hand in hand te lopen

  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: helft LHBTQIA+ jongeren voelt zich niet vrij om op straat hand in hand te lopen

De helft van de jonge LHBTQIA+ jongeren voelt zich niet vrij om hand in hand op straat te lopen met hun geliefde. 56 procent voelt zich niet fijn bij het geven van een kus in het openbaar. "Toen ik mijn vriendin in een club zoende, bleken we ineens een turn on voor mannen en vroegen ze of ze mee konden doen. We zoenen omdat we van elkaar houden en niet om een seksobject voor anderen te zijn. Dan doen we dus niet meer, alleen in queer uitgaansplekken.”

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar Pride Amsterdam. De situatie is ten opzichte van vorige jaar niet verbeterd. Toen gaf een even grote groep jonge LHBTQIA+'ers aan dat ze hand in hand lopen of een kus geven in het openbaar mijden.

Jongeren die niet tot deze gemeenschap behoren vinden hand in hand lopen of kussen in het openbaar vanzelfsprekender. 83 procent schroomt niet om de hand van hun geliefde vast te pakken en 78 procent voelt zich vrij om te kussen op straat.

Negatieve ervaringen

Negatieve ervaringen is een van de redenen waardoor een kwart van de LHBTQIA+ jongeren vindt dat het over het algemeen niet goed is gesteld is met LHBTQIA+ acceptatie in Nederland. Een van de deelnemers: "Mensen zeggen vaak dat het prima is als je LHBTI'er bent, 'Zolang het maar niet in mijn gezicht is'. 'Homo' wordt nog steeds als scheldwoord gezien en voor veel jongeren blijft uit de kast komen moeilijk. Er is nog werk aan de winkel."

75 procent vindt wel dat het goed gesteld is met de acceptatie van de LHBTQIA+'ers in Nederland. De meesten zien wel ruimte voor verbetering. "Ik denk dat we op wereldniveau ruimdenkend zijn, maar er zijn inmiddels ook landen die meer doen aan de emancipatie en actieve bescherming van de LHBTI-gemeenschap,” vertelt een van de deelnemers.

'Waarom is er anno 2020 nog een Pride nodig?' Kom erachter in onze podcast!

Seksobject voor een ander

Veel jonge LHBTQIA+'ers passen hun gedrag aan om negatieve reacties te voorkomen. Ruim de helft (56 procent) geeft aan dat het afgelopen jaar te hebben gedaan. Dat was vooral op openbare plekken, hun werk, in privé-situaties en tijdens het uitgaan. Iemand vertelt: “Toen ik mijn vriendin in een club zoende, bleken we ineens een turn on voor mannen en vroegen ze of ze mee konden doen. We zoenen omdat we van elkaar houden en niet om een seksobject voor anderen te zijn. Dan doen we dus niet meer, alleen in queer uitgaansplekken.”

Corona-editie pride

Tijdens Pride-evenementen in Nederland wordt er aandacht gevraagd voor de gelijkheid en acceptatie van LHBTQIA+'ers. Vanwege de coronacrisis zijn veel evenementen dit jaar afgelast. Een aantal vindt op aangepaste manier plaats. Zo heeft Pride Amsterdam wel een online programmering en wordt er op de dag van de geplande Canal Parade een anti LHBTQIA+ geweld demonstratie georganiseerd.

De helft van de LHBTQIA+ jongeren heeft het gevoel dat er onvoldoende aandacht is voor de acceptatie van hun gemeenschap nu veel Pride-evenementen zijn afgelast. Een van de deelnemers: "Veel events rondom Pride zijn afgezegd of in een andere vorm gegoten. Daardoor is de gemeenschap minder zichtbaar, terwijl dat juist belangrijk is voor de emancipatie van LHBTI's."


3FM PRIDE WEEK

In de week van 27 juli t/m 1 augustus geven we met de 3FM Pride Week extra aandacht aan de verhalen van mensen uit de LHBTQIA+ community. Net zoals voorgaande jaren zenden we weer de Pride List uit. Wat was het moment waarop jij écht jezelf kon zijn? Het moment dat je 'out & proud' over straat liep? En nog belangrijker: welke track past daar perfect bij? Laat het 3FM weten en hoor jouw track terug in de 3FM Pride List 2020 op 1 augustus! Je verhaal delen kan hier! Meer Pride? Check hier alle verhalen!

Ster advertentie
Ster advertentie