HUMAN

33% van de jongeren vindt zichzelf telefoonverslaafd

  1. Nieuwschevron right
  2. 33% van de jongeren vindt zichzelf telefoonverslaafd

Groepsgesprekken met honderden berichten in een half uur, likes van een nieuwe Instapost volgen, scrollen door alle feeds... We zijn maar druk met onze smartphones. Altijd online en bereikbaar, of sta jij ook weleens 'uit'?

CHECK HIER DE PODCAST OVER MEDIAWIJSHEID!

De Week van de Mediawijsheid staat dit jaar in het teken van 'aan' en 'uit' staan. Maakt het jou niet uit hoeveel ongelezen appjes je hebt of moet het altijd netjes bijgewerkt zijn? Dat en meer onderzochten we samen met onze vrienden van 3Vraagt onder een groep mensen tussen de 16 en 34 jaar.

Telefoonverslaafd

Een derde van de jongeren vindt zichzelf verslaafd aan de smartphone. "Als ik eenmaal op mijn telefoon kijk, vind ik het moeilijk om het weer weg te leggen," zegt een van de deelnemers. 52 procent vindt dat ze te veel gebruik maken van hun telefoon.

(Bron: 3Vraagt)

Smartphone: verrijking van of belasting?

Op deze vraag kwamen interessante antwoorden. Aan de ene kant zegt 84 procent van de jonge mensen de smartphone als verrijking te zien, want je kan makkelijk contact houden met anderen en alle informatie is binnen handbereik. Aan de andere kant zegt 39 procent van dezelfde groep de smartphone als een belasting op hun leven te zien. Dat komt omdat veel jonge mensen het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn, wat een bepaalde druk met zich meebrengt. Daarnaast geven ze aan dat de telefoon voor veel afleiding zorgt.

(Bron: 3Vraagt)

Om bewust minder aandacht te besteden aan de smartphone heeft 92 procent van de deelnemers de notificaties van één of meerdere apps uitgezet. Een groot deel doet dat bij Whatsapp-groepen. "Sommige groeps-apps gaan continu door met alleen maar onzin. Als dat gebeurt, zet ik de notificaties uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Joyce Boverhuis van 3Vraagt

Minderen op vakantie

Volgers jaloers maken van zon, zee en een palmboom via Insta? Niet iedereen wil daarmee bezig. zijn. Veel jonge mensen proberen tijdens vakanties minder tijd te besteden aan hun smartphone. Bij veertig procent van de ondervraagden is dat ook gelukt. "Ik gebruik m'n mobiel automatisch minder op vakantie. Ik zet ook notificaties vaker uit en haal bijvoorbeeld mijn werkmail tijdelijk van mijn telefoon. De drang om te kijken wordt dan meteen veel minder," vertelt een deelnemer.

(Bron: 3Vraagt)

#Onwijs

Meer weten over het onderzoek? Check dat dit artikel. Vind meer mediawijsheid-thema's als online shamen, privacy en je online identiteit via 3fm.nl/onwijs. Joyce Boverhuis van 3Vraagt was te gast in onze laatste podcast om de cijfers toe te lichten. Luister de nieuwe Tussenuur podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie