HUMAN

Doe de check: Krijg jij genoeg betaald bij je zomerbaantje?

  1. Nieuwschevron right
  2. Doe de check: Krijg jij genoeg betaald bij je zomerbaantje?

De zomer staat voor de deur, tijd om schoolboeken in de kast te laten en geld te verdienen! Maar krijg jij bij jouw zomerbaantje wel genoeg betaald en mag je jouw werk überhaupt doen? Doe de check.

Om dit soort vragen te beantwoorden heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de site weetjewatjijwaardbent.nl in het leven geroepen. Op deze site staat per leeftijd handige informatie over welk werk je wel en niet mag doen en – het belangrijkste – hoeveel je minimaal betaald moet worden.

Onze vrienden van 7Days zetten de belangrijkste info voor je op een rijtje.

13 en 14 jaar

Wat mag je doen? Licht werk, zoals bijvoorbeeld folders rondbrengen, oppassen of helpen in het huishouden. Maar ook groente en fruit plukken in de tuinbouw en op een camping werken.

Wat mag je niet doen? In een fabriek of met machines werken of te zwaar lichamelijk werk. Een doos van meer dan tien kilo tillen? Dat mag bijvoorbeeld niet. En alleen werken, dat zit er ook niet in. Er moet altijd iemand toezicht houden.

Hoe lang mag je werken? Maximaal zeven uur per dag, 35 uur per week en maximaal vijf dagen achter elkaar per week. Op zondag mag je niet werken. En extreem vroeg opstaan, dat hoeft niet. Voor 07.00 uur mag je nog niet aan de slag en na 19.00 uur mag je geen vinger meer uitsteken.

Hoeveel moet je minimaal betaald krijgen? Er is geen vast minimumloon voor jou. Dat geldt pas vanaf 15 jaar: €2,71 per uur. Als je dus aan het werk gaat, is het slim om aan je baas te vragen of je dat bedrag per uur kunt verdienen.

15 jaar

Wat mag je doen? Min of meer hetzelfde als een dertien- en veertienjarige, maar je mag veel zelfstandiger werken. Ook mag je ochtend- (mits jouw ouders akkoord gaan) en avondkranten bezorgen.

Wat mag je niet doen? Achter de kassa zitten bij de supermarkt of werken in een restaurant of café waar alcohol wordt geschonken. En te zwaar werk, zoals met machines werken of in de buurt van gifstoffen werken, mag ook niet.

Hoe lang mag je werken? Acht uur per dag, veertig uur per week en maximaal vijf dagen achter elkaar. ’s Avonds mag je tot 21.00 uur door.

Hoeveel moet je minimaal betaald krijgen? €2,71 per uur. Tenminste, als bij jouw vakantiewerk een volledige werkweek uit 40 uur bestaat. Bestaat die uit 36 uur? Dan hoor je minimaal €3,02 per uur te krijgen. Even bij de baas navragen dus!

16 en 17 jaar

Wat mag je doen? Ja! Eindelijk kun je in een café werken of achter de kassa kruipen. En ja, ook met machines mag je eindelijk aan de slag. Als er iemand is om je in de gaten te houden, tenminste.

Wat mag je niet doen? Je mag niet werken in een te luide omgeving. En elk werk dat gevaarlijk is voor je gezondheid is ook een no go. Geen werk in de buurt van gifstoffen dus.

Hoe lang mag je werken? Negen uur per dag! Maar meer dan 45 uur per week mag dan weer niet. En als je zeven dagen op rij hebt gewerkt? Dan mag je in ieder geval anderhalve dag met de beentjes omhoog.

Hoeveel moet je minimaal betaald krijgen? €3,12 per uur als je zestien bent en €3,57 per uur als je zeventien bent. Alle bedragen per leeftijd vind je hier.

(Alle foto's van ANP)

Ster advertentie
Ster advertentie