HUMAN

'We hebben ook een plek nodig waar we ons terug kunnen trekken'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben ook een plek nodig waar we ons terug kunnen trekken'

Voor jonge mensen is het lastig om een woning te vinden. Vooral in de populaire studentensteden is het een hele uitdaging. In de 3FM Special Podcast over woningnood zoekt 3FM-dj Joram uit waarom het hebben van een thuis belangrijk is. Luisteraar Rens trekt dat namelijk in twijfel: "Waarom hebben we allemaal een huis nodig? We kunnen toch ook gewoon lekker op pad gaan, en reizen?"

Iedereen vindt z'n huis belangrijk

Ondanks dat we allemaal anders wonen en andere behoeften hebben, vindt iedereen zijn thuissituatie belangrijk. Dat stelt stadspsycholoog Sander van der Ham. "En dat is psychologisch goed te verklaren omdat we aan de ene kant veel waarde hechten aan reuring en sociale contacten en tegelijkertijd hebben we ook gewoon plekken nodig waar we ons terug kunnen trekken, en tot rust kunnen komen. En vaak is dat dan toch een 'thuis'."

Lees ook: 'Straks betalen we een half miljoen voor een normaal huis'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(luister vanaf minuut 15:00 voor de bijdrage van de stadspsycholoog)

Op jezelf of met huisgenoten

Joram vertelt dat hij heel bewust kiest voor een huis zonder huisgenoten. "Wel gezellig, maar ik heb echt die rust en die stilte nodig." Gelukkig heeft hij een geschikte woning kunnen vinden, maar wat nou als je die niet kunt vinden? Dat kan serieuze psychische gevolgen hebben. Sander van der Ham komt jongeren met allerlei klachten tegen.

"Het leidt tot ontevredenheid, afzondering van de mensen om je heen, geen oog meer hebben voor de omgeving waar je woont, je huis niet inrichten tot een plek waar je wílt wonen... Dat soort dingen hoor ik vaak. En het wordt steeds moeilijker om je thuis te vinden. Zeker in de stad."

Lees ook: van FOMO naar JOMO (Joy Of Missing Out): 'Ik wil na de lockdown vaker nee zeggen'

De EO en Human presenteren elke laatste zondagavond van de maand specials uit rond maatschappelijke thema’s die jongeren raken. Check ze hier allemaal.

Ster advertentie
Ster advertentie