HUMAN

Hierom wil het LAKS TOCH NIET de Tweede Kamer in

  1. Nieuwschevron right
  2. Hierom wil het LAKS TOCH NIET de Tweede Kamer in

Inderdaad, allesbehalve best wel laks.

HOAX!

Met een heuse persconferentie in Den Haag maakte Sven Annen maandag het nieuws bekend: het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) wil meedoen aan de verkiezingen. En ze hadden iedereen beet, want we schreven er allemaal over.

De politieke plannen van het LAKS klonken wel erg serieus. "En dat zijn ze nog steeds," zegt voorzitter Sven Annen twee dagen later. Alleen gaat het LAKS niet zelf meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen: dat was een hoax.

(Sven Annen)

Om aandacht schreeuwen

Met de hoax hoopte het LAKS aandacht te krijgen voor zijn ideeën over het onderwijs in Nederland.Want dat het onderwijs in Nederland beter kan, daar is Sven helder over. "We hebben weinig vertrouwen in de huidige politiek," zegt Sven. "Het woord 'pensioen' valt in de Tweede Kamer vaker dan 'onderwijs'. Ze overschreeuwen de jonge generatie. Wij willen de stem van scholieren en studenten laten horen."

De boodschap van het LAKS is helder: het onderwijssysteem moet op de schop. "Het moet niet gaan om geld of slagingspercentages, maar om de ontwikkeling van scholieren."

Twintig punten

Het LAKS stelde een twintigpuntenplan op. Zo moet de basisbeurs weer worden ingevoerd, de rekentoets afgeschaft en centrale examens minder tijd in beslag nemen in de bovenbouw.

Volgens Annen zijn het ideeën waar veel scholieren het mee eens zijn. "We zeiden bij de aftrap van onze nepcampagne dat we geen vertrouwen hadden in de huidige politiek. Dat is nog steeds zo. We hopen alleen dat de politieke partijen nu onze ideeën overnemen."

Cijfers in orde

Dat het LAKS iedereen bij de neus genomen heeft, zorgt voor teleurgestelde reacties. "We hebben echt veel steunbetuigingen gehad. Deze week dachten we op een gegeven moment: als we zouden willen, zouden we écht mee kunnen doen aan de verkiezingen. Maar wij willen de problemen die middelbare scholieren ondervinden alleen aankaarten."

De 6-vwo-leerling van het Calandlyceum in Amsterdam vindt politicus-zijn niets voor hem. "Ik ben ook gewoon maar een achttienjarige scholier. Na mijn eindexamens ga dus niet naar Den Haag, maar naar Rotterdam. Daar zal ik gewoon in de collegebanken zitten voor de studie economie."

Net zoiets, maar dan anders:
>> Praten over terrorisme? Liever niet op school!
>> Bo woont in de VS en zit op de Wereldschool
>> Deze 5 dingen kunnen beter volgens jullie
>> 7Days: Graphic novel maakt je leeslijst leuker

Ster advertentie
Ster advertentie