HUMAN

7 feiten over geweld op scholen

  1. Nieuwschevron right
  2. 7 feiten over geweld op scholen

Scholieren en studenten hebben het af en toe zwaar in de schoolbanken. Maar voor de leraren is het ook niet altijd een pretje. Zij worden soms uitgescholden en zelfs geslagen door de leerlingen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van DUO. Onze vrienden van 7Days zetten opvallende feiten over geweld op school op een rij.

#1. Ruim 25 procent van de leraren heeft ermee te maken

DUO heeft duizend docenten ondervraagd die op middelbare scholen werken door heel het land verspreid. Van hen heeft ruim een kwart te maken gehad met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld door leerlingen. Ook diefstal komt vaak voor. Van de vmbo-leraren heeft 63 procent te maken gehad met stelende leerlingen. Bij havo/vwo-scholen ligt dat op 38 procent.

#2. 10 procent geeft zijn/haar veiligheid een onvoldoende

Drie op de honderd docenten heeft het afgelopen jaar nog meegemaakt dat een leerling heftig fysiek geweld gebruikte. Duwen, schoppen, slaan. Toch geven de docenten gemiddeld een dikke voldoende voor de sociale veiligheid op school: een 7,8. Drie jaar geleden was dit trouwens nog een 8,6. Eén op de tien leraren heeft zijn of haar eigen veiligheid een onvoldoende.

#3. Vaker op het vmbo

Het gescheld en geweld komt op alle onderwijsniveau's voor. Wel blijkt het vaker te gebeuren bij docenten die lesgeven op een vmbo-basis/kader en bij docenten die veel zogeheten achterstandsleerlingen in de klas hebben.

#4. Meer dan 2.000 meldingen

Bij de Onderwijsinspectie kwamen in 2017 meer dan tweeduizend meldingen binnen over verbaal en fysiek geweld tegen leraren. Dat is iets meer dan het jaar daarvoor. Van 2018 zijn er nog geen cijfers. Scholen zijn niet verplicht om incidenten te melden, dus deze cijfers vertellen niet het hele verhaal.

#5. Leerlingen die stoned of dronken zijn

Veel docenten hebben het afgelopen jaar meegemaakt dat een leerling stoned (39 procent) of dronken (12 procent) in de klas zat.

#6. Drugs verkocht op of in de buurt van school

Eenderde van de leraren zegt gezien te hebben dat leerlingen op of in de buurt van de school drugs probeerden te verkopen.

#7. Leerlingen met wapens naar school

Tien procent van de docenten heeft dit jaar gemerkt dat een leerling met een wapen naar school kwam. Wat voor wapen is niet bekend, dat wordt niet gevraagd in het onderzoek.

Onze andere vrienden, die van NOS Stories, maakten een repo over dit onderwerp en spraken ook een leraar die te maken heeft gehad met geweld:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie