HUMAN

Voel jij je wel eens eenzaam?

  1. Nieuwschevron right
  2. Voel jij je wel eens eenzaam?

Steeds meer jongeren zijn eenzaam. 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag, wil weten hoeveel en hoe dat kan. Jouw input wordt op prijs gesteld.

Doe mee aan het onderzoek

Als je aan eenzaamheid denkt, denk je al snel aan oude mensen in het bejaardentehuis die weinig bezoek krijgen van familie. Toch voelen steeds meer jongeren zich eenzaam. Hier rust eigenlijk een taboe op, want om als jongere toe te geven dat je eenzaam bent, dat is niet cool.

In de week tegen eenzaamheid, van 27 september tot 6 oktober, wordt aandacht gevraagd voor dit probleem dat dus iedereen aan gaat: ouderen én jongeren. Daarnaast worden eenzame mensen met elkaar in contact gebracht. Onze vrienden van 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag, willen weten hoeveel jongeren te maken hebben met dit probleem en doen onderzoek naar de oorzaken.

FOMO

Als je eenzaam bent, dan mis je sociale contacten. Dit kan komen omdat je te verlegen bent om op nieuwe mensen af te stappen, of omdat je bang bent om afgewezen te worden. Maar ook als je veel vrienden hebt, kun je je eenzaam voelen. Bijvoorbeeld omdat jij en je vrienden elkaar niet vaak zien of omdat je het gevoel hebt dat je vrienden je niet begrijpen en daardoor niet overal over kunt praten.

Sociale media spelen waarschijnlijk ook een rol in de toename van het aantal eenzame jongeren. We hebben tegenwoordig veel online vrienden en het is maar de vraag hoeveel van die vrienden 'echt' zijn. Wanneer eenzame jongeren op sociale media zien dat hun (online) vrienden gezellig met anderen afspreken, worden ze nog eens extra met hun neus op de feiten gedrukt. Dit zorgt voor 'FOMO': Fear Of Missing Out.

Laat je horen!

Om erachter te komen waar de groeiende eenzaamheid onder jongeren vandaan komt, heeft het jongerenpanel van EenVandaag, 3Vraagt, een onderzoek opgetuigd waar jij aan mee kunt doen. Zo willen ze weten of en waarom je je eenzaam voelt, of je denkt dat sociale media invloed heeft hierop en wat er volgens jou aan eenzaamheid gedaan kan worden.

Wil jij meedoen met het onderzoek van 3Vraagt? Klik dan hier

Ster advertentie
Ster advertentie