HUMAN

Mary Miracle trekt iedereen 'De Kast' in op de Zwarte Cross

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Mary Miracle trekt iedereen 'De Kast' in op de Zwarte Cross

De enige kast waar je als queer weer in wil stappen is ongetwijfeld gaycafé 'De Kast' op de Zwarte Cross. Dragqueen van de Achterhoek 'Mary Miracle' is één van de mama's van het café: "Van heel onschuldig in de middag tot behoorlijk ondeugend in de avond, iedereen mag hier zichzelf zijn."

'Kom er uut' is de slogan van gaycafé 'De Kast', dat na twee jaar afwezigheid door corona haar deuren weer opent op de Zwarte Cross. We spreken met Michiel Wopereis (41) die naast het festivalterrein woont en al vijf jaar optreedt in het café als Mary Miracle. Zo zonder make-up kun je je haast niet voorstellen dat deze basisschooldocent een weekend lang bezoekers opzweept in het meest kleurrijke café van het festival.

Hey Michiel! Waarom is de Zwarte Cross eigenlijk met het cafe begonnen?

"De Zwarte Cross wil dat iedereen zich welkom voelt. Voor iedereen moet een plekje zijn, dus wilden ze ook een plekje voor iedereen die zich 'een beetje anders geaard' voelt. In 2015 was het café er voor het eerst, het stond binnen de kortste keren ramvol, tegenwoordig is het echt een fenomeen, want er valt daar altijd iets te beleven."

En jij staat daar dus niet als Michiel, maar als Mary. Wat is precies jouw rol in het cafe?

"Samen met Snorella (de bekende toiletdame van De Trut) zijn wij de moeders van het café. Als leading ladies staan we ieder met onze eigen act in de tent. Na onze shows staan we altijd buiten, daar gaan we met mensen in gesprek en op de foto. Je mag mij dan ook echt alles vragen wat je maar wilt, niks is te gek! "

Gezellig! Wat voor een vragen krijg je dan allemaal?

"'Jouw borsten hoe maak je die?' 'Doe je je make-up zelf?' 'Doe je dit altijd?' 'Doe je dit ook thuis?' Of: 'Hoe ben je hiermee begonnen?'"

Ja, hoe ben je hier eigenlijk mee begonnen?

"Ik had er dus vroeger helemaal niks mee, ik vond het maar een beetje gek en raar. Waarom zou je dat doen met al die make-up en die pruiken die kriebelen en schoenen die pijn doen? Ik begreep het helemaal niet. Tot ik voor mijn dertigste verjaardag een feest gaf waar iedereen verkleed ging als het andere gender. Toen stond ik daar als Mary Miracle in mijn eigen woonkamer en kreeg ik allemaal complimenten van vrienden over hoe goed ik het deed.

Met Mary kan ik mij helemaal overgeven aan mijn vrouwelijke kant. Bij elk likje verf wat ik opsmeer neem ik een andere houding aan, ik groei langzaam in het karakter. Het is een alter ego, ik ben Mary en Mary is ook Michiel. Ik heb heel veel van Mary geleerd, ze is heel vrij en kent geen angst."

Dus als Mary Miracle kan je vast ook de vervelende reacties aan die je krijgt?

"Op de Cross heb ik nog nooit een vervelende reactie gehad! Snorella liep één keer zo'n hele lompe boer tegen het lijf die echt naar haar schreeuwde: 'Woar bun i-j dan?' Waarop Snorella gewoon terugriep: 'Ja dat weet ik ook niet', waarna ze allebei in lachen uitbarstten en een biertje dronken. Dat maakt de Cross ook wat het is, het is heel tolerant."

foto: Wietsen van den Berg

Je zei net dat je meerdere acts hebt in de Kast. Welke vind je zelf het leukst?

"Mijn favoriet is Comming Fout, waar we feestcafé-muziek met drag combineren. We spelen alleen nummers die mensen kennen en kunnen meeblèren en dan heb ik daar een act bij. Verkleed als Heidi met een gigantische eenhoorn kom ik het podium op terwijl iedereen 'Heidi ist freund aller tieren' zingt. Tijdens het nummer 'Chiquitita' van ABBA kom ik op met een enorme banaan en bezing ik die banaan. Uiteindelijk gaan er allemaal bananen het publiek in en iedereen lalt dan gewoon snoeihard mee.

Het is natuurlijk allemaal heel geinig maar het zit ook een laag onder. We willen de dragqueen-kunst verbinden met het platte van het feestcafé. Je ziet ook dat mensen eerst verbaasd de tent instappen en binnen een minuut zien ze de humor ervan in en doen ze mee en gaat het dak er af!"

Klinkt heel vet! Als ik dan De Kast in loop, wie kom ik daar dan allemaal tegen?

"Het publiek is heel divers! Je vindt er alle soorten Queens: Drag Queens, Drag Kings, Bio Queen (cis-vrouwelijke drag queens RED). Van glitterpunk tot leernicht, het is er allemaal. Tussen het publiek zie je ook wel eens hetero's die komen 'aapjes kijken'. Maar het gebeurt ook wel dat een hetero-jongen in de nacht toch even wegglipt van zijn groepje om te kijken wat hier gebeurt en dan ontdekt dat hij zich heel fijn voelt in deze glitterwereld."

Waarom moeten we dit weekend met zijn allen de Kast in?

"De Kast is een plek die mensen de ogen opent dat er meer is dan hetero en man of vrouw. Het is een blikverruimende plek die van heel onschuldig in de middag naar ondeugend in de avond gaat, maar het belangrijkste is dat iedereen zichzelf mag zijn. Ik zou zeggen: stap even in een bubbel van glitter en confetti op de Cross. Het is hier altijd feest, grenzenloos, en voel je vrij! Hoe harder jij jezelf bent hoe mooier wij dat vinden."

Ster advertentie
Ster advertentie