Naar homepage
HUMAN

Danny (23) maakt van pis schoon drinkwater

  1. Nieuwschevron right
  2. Danny (23) maakt van pis schoon drinkwater

Alsof-ie het ei van Columbus had gevonden. Zo moet Danny Wagemans (23) zich hebben gevoeld hebben na zijn uitvinding The Ultimate Bottle, een fles die urine en zeewater omzet in schoon drinkwater. Dit zou weleens dé oplossing kunnen zijn voor gebieden met drinkwaterproblemen!

Reden genoeg voor onze vrienden van Young Impact om Danny te nomineren voor de Young Innovation Award. “Heel mooi, hoe Young Impact jongeren bewust maakt van de maatschappelijke impact die ze kunnen hebben," zegt Danny.

"En dat allemaal met het idee: Het maakt niet uit wie je bent, maar je bent hier in Nederland en krijgt kennis en hebt skills; kun je daar niet iets mee doen?!”

Inspiratie door vluchtelingenstroom

Inspiratie voor zijn The Ultimate Bottle deed hij op in München. Daar studeerde hij in 2015 een half jaar. “Ik kwam super blij aan in Duitsland, zin om te studeren. Terwijl andere mensen daar met hun hele hebben en houden aan kwamen om oorlog te ontvluchten. Op zoek naar veiligheid en een beter leven.” Daar had hij van te voren niet bij stil gestaan.

“Ik had een mooie plek om te wonen op een leuke locatie, volgde vakken aan de universiteit en maakte vrienden. Als ik naar de Universiteit reisde, moest ik altijd via het centraal station. Hier kwamen vluchtelingen aan. Elke dag werd het massaler. Dat was best een shocking ervaring. Het leek een grote chaos en niemand wist wat hij of zij moest doen.”

Via Social Erasmus - een organisatie die vrijwilligerswerk regelt voor studenten - is Danny toen op het vluchtelingen opvangkamp, net buiten de stad, vrijwilligerswerk gaan doen. Dat bestond vooral uit appels en water uitdelen op de eerste hulp.

01 a5281a36ef Schermafbeelding 2018 06 01 om 11 41 42

De ultieme fles

“Toen ik daar aan het meehelpen was, begon ik na te denken. Shit, kan ik niet iets doen met de kennis die ik opdeed bij mijn studie nanotechnologie? Hoe tof zou het zijn als ik die kennis kan inzetten voor een maatschappelijk doel, waarmee je mensen helpt?!"

Danny ging in gesprek met medestudenten. Zij zagen ook wat er gebeurde met vluchtelingen, het was echt een onderwerp onder jonferen. "Tegelijkertijd voelde ik me machteloos. Heel veel problemen los je gewoon niet snel op. Je kunt niet zeggen: 'Hier heb je een huis of een baan’ en ze leven nog lang en gelukkig."

“Toen kwam ik op het idee om iets te bedenken om eten of drinken bereikbaarder te maken. Voor veel mensen is dit niet zo voor de hand liggend als voor ons in Nederland.” Het werd ‘iets’ met drinken. Danny brainstormde er op los en bedacht toen dat er misschien wel iets met een menselijk afvalproduct gemaakt zou kunnen worden, namelijk urine. Na veel gereken en designen ontstond uiteindelijk de fles, ook wel ‘The Ultimate Bottle’.

01 4dda0a687a Schermafbeelding 2018 06 01 om 12 03 08

Hoe werkt die fles dan?!

Urine bestaat voor 95 procent uit water, 2,5 procent zijn zouten en de resterende 2,5 procent zijn afvalstoffen. "Op dit moment kunnen de afvalstoffen, met de filtermogelijkheden op de markt, al geblokkeerd worden. Alleen de zouten en het water gingen nog door," zegt Danny.

"Voor de Ultimate Bottle maken we gebruik van een nieuw soort filter dat nog nooit eerder is toegepast op deze schaal. Deze filter blokkeert ook de zouten, waardoor er alleen schoon drinkwater overblijft."

Hulp uit bekende kring

Deze zomer hoopt Danny het eerste prototype daadwerkelijk af te hebben. Hij krijgt hier veel hulp bij van Tim Verbakel, die eigenlijk een goede vriend is van Danny's oudere broer.

“Toen hij moest afstuderen als designer was hij op zoek naar een leuk afstudeerproject. Hij wist dat ik hier mee bezig was en vond het sowieso leuk om dingen met maatschappelijke impact te ontwerpen. Dus wilde hij wel de graphic designer worden van The Ultimate Bottle.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Studeren in Sillicon Valley

In 2016 won Danny met zijn uitvinding The Global Impact Competition. Hij kreeg toen een beurs om een half jaar in Silicon Valley te studeren bij technologisch kennisinstituut Singularity University.

"Dat was zo onwijs gaaf," zegt Danny. "Ik heb daar super leuke en inspirerende mensen ontmoet. Ook heb ik de Silicon Valley mind-set nog steeds in me: Met technologie kun je wereldproblemen oplossen."

01 17c6b3b0f1 silicon valley map

(Silicon Valley, bron)

Mediteren brengt rust in je mind

In Silicon Valley heeft de 23-jarige Erpenaar leren mediteren. "Dat deden we dagelijks daar. Nu doe ik het minder vaak dan ik zou willen, maar het is echt fijn. Ik kom daardoor echt even tot rust en kan mijn hoofd leegmaken van alle ‘rommel’, hou de goede dingen over en kan daarna weer rustig en gefocust verder met waar ik mee bezig ben."

Inmiddels is Danny klaar met zijn master aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Ik ben momenteel goed aan het nadenken over wat ik nou precies wil. Maar als ik heel ver in de toekomst kijk dan zie ik wel een inspirerende, coördinerende en visiemakende rol voor mezelf in Nederland, Europa of wereldwijd. De wereld een stapje beter maken.”

01 e51b9552ef 1195316103835976

(Danny ziet ze vliegen)

Woensdag 6 juni is de Young Impact Celebration in de Rotterdamse Ahoy! Van 18:00 tot 21:00 uur zendt Wijnand live uit vanuit Ahoy! Ook Frank loopt met een microfoon door de zaal met 8.000 jongeren tussen de twaalf en twintig jaar die hun ticket hebben verdiend doordat ze zelf bijdragen aan een betere wereld. Optredens/sprekers zijn oa.: Ronnie Flex, Teske, Stuk TV, Rico Verhoeven, Katja Schuurman en heel veel inspirerende verhalen van jongeren zelf.

Ster advertentie
Ster advertentie