HUMAN

Yes, een studentenhuis voor jongeren met Down: "Bierkratten stapelen tot het plafond? Dat wil ik ook!"

foto: De Wondere Wereld
  1. Nieuwschevron right
  2. Yes, een studentenhuis voor jongeren met Down: "Bierkratten stapelen tot het plafond? Dat wil ik ook!"

We gaan op kamers om nieuwe mensen te leren kennen, te feesten en onze eigen plek te hebben. Maar wat als je het downsyndroom hebt? Zes op de tien jongeren met het downsyndroom blijven bij pa en ma wonen. Verhuizen ze ooit, dan wacht meestal een zorginstelling als thuis; zo blijkt uit onderzoek van Stichting Downsyndroom. Jessica (20), Auke (20), Samuel (17), Rome (19) en Bernd (20) wilden het anders. 3FM bezoekt hun unieke studentenhuis De Wondere Wereld.

Het is vrijdagmiddag in huize De Wondere Wereld. Een fonkelnieuw studentenhuis voor jongeren met het downsyndroom. Om het weekeinde in te luiden spelen Bernd en Auke een potje Mens erger je niet! Bernd zet zijn laatste gele pion in het huisje. Nog voor hij kan juichen, klapt Auke al voor hem. "Jeuj, jeuj. Bernd heeft ge-won-nen.'' Verliezer Auke juicht nog harder dan winnaar Bernd.

Rolfluitje

Dorien Lamberts is begeleider van de bewoners. "De sfeer is bijna altijd goed. Hier zijn bijzonder weinig ergernissen.'' Bernd is eerlijk: "Alleen ik word soms boos als ik Mens erger je niet! verlies. Maar goed, ik heb gelukkig gewoon weer gewonnen vandaag.'' Jessica onderbreekt hem. "Tggg. Dit zeggen, van, euh... Ik heb wéér gewonnen. Dat is nou echt Bernd.''

In de sombere coronatijd is de dynamiek van deze bewoners als een rolfluitje op een ingekakte verjaardag. Is er nog een kamer vrij? Zou je bijna willen vragen.

foto: De Wondere Wereld op hun trap

Wilma loopt binnen en lacht om de vraag. Ze is de moeder van Auke (20). Bij haar begon dit bijzondere studentenhuis.

Ze worstelde al jaren met een vraagstuk. Straks kwam haar zoon Auke op een leeftijd waarop zijn leeftijdsgenootjes uit huis gingen. En Auke dan? Bleef hij thuis wonen, ging hij naar een zorginstelling?

Beide opties gaven haar een onbestemd gevoel. Waarom kon hij niet, zoals al die andere jongeren, met leeftijdsgenootjes in een soort van studentenhuis wonen?

Dorps studentenhuis

Ze sprak ouders die ook kinderen hadden met het downsyndroom. "Die hadden dezelfde vraagstukken.'' Ze zochten fondsen, donateurs en vonden een pandeigenaar die wel een maatschappelijke doel voor gelijke kansen wilde steunen. "Zo konden we dit grote pand huren.'' Het staat in Vorden, nabij Zutphen.

Moeder Wilma: "Geen studentenstad natuurlijk, maar dat is voor hen juist perfect. Ze kunnen het dorp in en als je zegt: 'die winkel zit daarbij de kerk,' dan vinden ze het. De jongeren draaien hier goed mee en meer en meer ondernemers geven ze een werkplekje."

foto: Kamer van Jessica (20).

Quote

'Bed opmaken, koken, dweilen, we doen het zelf'

Jessica (20)

Jessica (20) vertelt dat een begeleider nodig is, om de bewoners te ondersteunen. Die blijft telkens in de nacht slapen. "Maar de rest: bed opmaken, tafel dekken, dweilen, eten koken... We proberen het zo veel mogelijk zelf te doen.''

Ze is even stil, als haar gevraagd wordt wat voor een gevoel dat geeft. "Trots, ja. Dat bedoel ik. Ik wil dingen graag zelf doen.''

Jessica wil iets vertellen over de jongen die naast haar komt zitten aan de keukentafel. "Met hem, Bernd dus, heb ik een relatie. Al zes jaar zijn wij samen. We dachten: ja, wij willen samenwonen en hier kon dat.'' Bernd geeft Jessica een knuffel en drukt zijn neus tegen haar wang.

Ze hebben twee kamers en slapen meestal apart. "Maar af en toe logeren we bij elkaar op de kamer.'' Het woord latrelatie krijgt een nieuwe dimensie.

foto: Kamer van Bernd (20)

Quote

'Ik wil ook bierkratten stapelen'

Bernd (20)


Seks en alcohol

Het voelt ongepast om aan bewoners, zoals Jessica en Bernd, te vragen of ze binnen hun relaties seksueel actief zijn. Begeleider Dorien gaat niet op relaties specifiek in. "Maar in zijn algemeenheid kan ik wel zeggen: onze jongeren zijn net als iedereen mensen met wensen. In overleg met ouders maken we afspraken over wat wel en niet mag.''

En nee. Seks en alcohol worden daarin niet per definitie uitgesloten voor bewoners van De Wondere Wereld.

Bewoner Bernd is, zeggen zijn medebewoners, graag het stoertje in huis. Hij lacht als hij dat hoort. "Klopt hoor. Want ik heb een boksbal boven. Ik hou van Rammstein en drum op een drumstel." Waar woonde hij hiervoor, eigenlijk? "Tot vorig jaar woonde ik bij mijn ouders, die hebben een boerderij."

foto: Kamer van Auke (20)

Quote

'Bij mijn ouders was fijn, nu woon ik samen met vrienden'

Auke (20)

"En ik woonde eerder in Warnsveld," begint Auke spontaan te vertellen. "Bij mijn ouders wonen was fijn. Maar ik wilde ook eens met vrienden samenwonen, zoals Bernd. En dingen doen."

Met 'dingen doen' bedoelt Auke leren of werken. Jessica wil Auke graag aanvullen. "Dit is niet een echt écht studentenhuis. Het is zeg maar een soort van studentenhuis."

Met 'zeg maar een soort van' bedoelt Jessica te zeggen dat bewoners niet naar een mbo, hbo of universiteit gaan. "Maar we werken bij bedrijven in de buurt of in ons atelier, dat achter deze keuken zit."

foto: Kamer van Rome (19)

Quote

'Hier wonen is gewoon leuk'

Rome (19)

Deze groep bewoners is vrijdags al vroeg vrij van werk. Eén bewoner, Wessel, werkt ondertussen nog.

Rome: "Wessel maakt tosti's en soep.'' Dat doet hij in een restaurant in Zutphen. Rome weet dat Wessel best weer thuiskomt, maar ze mist hem wel ontzettend. "Want Wessel is dus mijn vriend. Hier wonen is gewoon zo leuk."

foto: Kamer van Samuel (17)

Quote

'Ik ga als enige nog naar school'

Samuel (17)

Samuel (17) gaat als enige bewoner nog naar school. "Ik word dan met een bus opgehaald."

Let's party!

Alle bewoners hadden weken toegeleefd naar een openingsfuif van het huis, in januari. Maar ja, corona.

Bernd: "We wilden ouders, familie en vrienden uitnodigen, dat kon niet. Maar iedereen met een kamer hier deed wel mee aan ons feestje. Sommige mensen dronken een biertje.''

Hij hoort hoe bij studentenhuizen tijdens party's soms de bierkratten tot het plafond worden gestapeld. Bernd roept: "Lekker-euh. Bier tot het plafond, dat wil ik ook."

Zijn medebewoners lachen en schudden het hoofd. Jessica zegt tegen begeleider Dorien: "Dat kan toch niet?" Bernd: "Jawel, en dan ook heel hard Rammstein en Kiss opzetten."

Ster advertentie
Ster advertentie