HUMAN

Maureen (18) draagt haar eerste gedicht ooit voor tijdens Dodenherdenking

  1. Nieuwschevron right
  2. Maureen (18) draagt haar eerste gedicht ooit voor tijdens Dodenherdenking

Maureen (18) heeft altijd veel bewondering gehad voor de jonge mensen die tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei hun zelfgeschreven gedicht voordragen. Dit jaar staat ze zelf op de Dam in Amsterdam en mag ze haar eigen woorden voor miljoenen mensen voordragen.

Eerder dit jaar begreep Maureen van haar docente dat alle jonge mensen in Flevoland konden meedoen aan een dichtwedstrijd om deze bijzondere taak te vervullen. "Het leek me zo cool om op zo'n moment een gedicht voor te dragen. Ik dacht, ik probeer het gewoon." En dat was het waard, want ze won. En dus staat ze vanavond, op 4 mei, samen met de koninklijke familie naast het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Na de twee minuten stilte mag ze haar zelfgeschreven gedicht ooit voordragen.

Nog nooit een gedicht geschreven

Maureen had nog nooit een gedicht geschreven toen ze bedacht mee te doen aan de dichtwedstrijd, maar ze wist al wel gauw waar haar gedicht over moest gaan."Ik haalde inspiratie uit het liedje 'Dat Het Makkelijk Zou Zijn' van Matthijn Buwalda. De zin 'laat me één keer vaker opstaan dan ik ooit gevallen ben' vind ik bijzonder en wilde ik gebruiken in mijn gedicht."

Deze zin betekent volgens Maureen dat je vaker op moet staan om te blijven staan. Daarbij moet zij denken aan alle mensen die moesten vechten, en door moesten blijven gaan, ook al was het zwaar. Ze stonden steeds weer op.

Lees hieronder Maureens gedicht:

Eén keer vaker Eén keer vaker kijken,
naar de foto aan de muur,
van mijn opa in het uniform,
strijdend voor mijn vrijheid,
ging hij dwars door het vuur.

Eén keer vaker strijden,
dan dat je werkelijk kon,
strijdend tot aan het einde,
omdat je met opgeven de oorlog niet won.

Eén keer vaker liefhebben,
hen die ons zijn ontgaan,
opdat de herinnering blijft leven,
opdat we niet vergeten wat zij voor ons hebben gedaan.

Eén keer vaker denken,
aan die verleden tijd,
die zelfs in het heden,
in de wereld om ons heen voor altijd zichtbaar blijft.
Eén keer vaker...

Een foto van mijn opa aan de muur

Maureen noemt haar opa in het gedicht. Hij was betrokken bij de bevrijding van Nederland. "Ik heb mijn opa nooit gekend. Hij is in 1978 overleden. Het is de vader van mijn vader, die het dan ook wel heel bijzonder vindt dat ik hem noem in mijn gedicht, juist omdat ik hem nooit gekend heb."

"Die foto aan de muur bestaat niet," lacht Maureen. "We hebben helaas geen foto's van mijn opa in uniform. Dat heb ik verzonnen, om het gedicht beeldend te maken."

In een kwartier

Maureen had nog nooit een gedicht geschreven. Ze had wel een tijdje nagedacht over de inhoud van het gedicht en schreef het uiteindelijk in een kwartier, nota bene op de dag van de deadline. In de finale kreeg ze een cursus voordragen. "Ik weet op welke woorden ik de nadruk wil leggen en ik ken het uit mijn hoofd, dus ik vind het niet nodig om nog veel te oefenen."

Zenuwachtig

Maureen is niet zo zenuwachtig. "Ik laat het allemaal op me af komen, maar ben er natuurlijk wel veel mee bezig. Zo droomde ik laatst dat ik te laat zou komen. Dat ik om acht uur nog thuis was en me besefte dat ik al op de Dam had moeten staan."

Gelukkig is te laat komen geen optie, want Maureen is zaterdag al de hele dag in Amsterdam. "Om drie uur beginnen we met voorbereiden. Ik kan oefenen om te horen hoe het klinkt met de galm. Daarna moet ik de make-up in. Ik draag een donkerbruin jasje. De organisatie raadde me aan om geen zwart aan te doen, want het is een herdenking en geen begrafenis."

Afteren met de koning

Na de Nationale Herdenking op de Dam heeft Maureen een soort afterparty met allerlei belangrijke mensen. "Ik mag de koning en koningin ontmoeten. Volgens mij zijn er ook allerlei politici. Maar ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Ik laat het op me afkomen. Ik ben nog niet zenuwachtig. Als het lukt om mijn gedicht voor te dragen aan een paar miljoen mensen, dan kan ik hen ook wel ontmoeten." lacht Maureen.

Maureen doet dit jaar eindexamens. "Ik heb deze week niet veel kunnen studeren, want ik had allerlei interviews. Ik sta er goed voor, dus het komt wel goed. Na deze week ga ik weer flink aan de bak. Ik ga Bewegingswetenschappen studeren. Dat is niet iets met Nederlands en dichten, haha. Maar ik zeg niet dat ik nooit meer ga dichten, hoor. Ik laat het allemaal op me afkomen en dan zie ik daarna wel.”

Wil je Maureen haar gedicht live zien voordragen? Kijk dan vanavond de Nationale Dodenherdenking op NPO1 of online. Maureen draagt haar gedicht na de twee minuten stilte voor.

Ster advertentie
Ster advertentie