HUMAN

Daan (27) en Jens (32) hielpen bij de watersnood in Limburg

foto: Jens Hegger
  1. Nieuwschevron right
  2. Daan (27) en Jens (32) hielpen bij de watersnood in Limburg

Televisiebeelden van hele dorpen die onder water staan, kennen we vooral uit andere landen. Maar nu gebeurde het ook in Nederland, in Limburg. Hoe is het om in dat gebied te wonen en wat doe je als je daar niet woont, maar toch wilt helpen?

3FM sprak met Jens (32) en Daan (27) over de watersnood in Limburg. Jens woont daar en hield het water voor zijn dorp tegen en Daan ging met de Rode Kruis mee om daar te helpen.

“Het zet je wel aan het denken voor de toekomst; help ik straks ook sneller onbaatzuchtig mensen in nood?”

foto: Jens Hegger

Jens legde zandzakken om zijn dorp van het water te redden

Jens (32) woont in Velden, een plaatsje net boven Venlo. Ze volgden het nieuws van het slechte weer op de voet, want hoewel het noodweer bij hun nog wel meeviel, ligt Velden toch aan de Maas. “In 1993 waren er ook overstromingen in Velden. Veel van de jonge mensen in het dorp hebben die niet bewust meegemaakt, dus dan luister je naar de ouderen die nog weten hoe dat ging.”

Al snel ontstond een crisisteam in het dorp, want Velden moest en zou niet overstromen. Men besloot dat de dijken verstevigd moesten worden. “Dat we zandzakken gingen vullen, liep als een lopend vuurtje door de app-groepen heen," zegt Jens. "Iedereen kwam helpen, jong en oud stond zandzakken te vullen om de dijk te verstevigen.”

Wat Jens vooral bijzonder vond, was dat er wel driehonderd mensen uit Duitsland belangeloos kwamen helpen. “Zij hadden het op de radio gehoord. Zoiets zet je wel aan het denken voor de toekomst. Ik zou nu zelf ook sneller onbaatzuchtig ergens gaan helpen.”

Gelukkig kwam het goed in Velden en heeft alle inspanning van de dorpsbewoners geholpen. Toch is Jens niet alleen maar opgelucht. “Het was heel mooi om te zien dat mensen zo goed kunnen samenwerken, maar je maakt je toch ook zorgen om de toekomst. Je ziet dat het over de vijftig graden is in Amerika, een orkaan woedt in Tsjechië en hier zijn overstromingen in de zomer, terwijl dat normaal iets is wat in de herfst of winter gebeurt! Hoe gaan we straks met ons allen het klimaatprobleem te lijf?”

“Toen ik me aanmeldde voor het Rode Kruis verwachtte ik dat ik vooral EHBO bij festivals zou doen, niet dat ik bij twee Nederlandse natuurrampen zou helpen.”

foto: Rode Kruis

Daan (27) kwam vanuit Wageningen om de Limburgers te helpen

Daan (27) stond een aantal jaar terug op een festival toen hij iemand een lelijke val zag maken en besefte dat hij niks kon doen. Hij besloot een EHBO-cursus te volgen en zich aan te sluiten bij het Rode Kruis. Vorige week hielp hij in Limburg om de schade van de overstromingen op te ruimen.

“Het was onwerkelijk om daar in Valkenburg te zijn. Overal staan afvalcontainers, er liggen hopen puin op straat. Om het centrum staan hekken met beveiligers alsof het een soort filmset of festival is. Niemand mag er zomaar in. Op straat is het druk met schoonmaakploegen en brandweermensen. Iedereen is in de weer om mensen te helpen.”

Toen Daan zich bij het Rode Kruis aanmeldde, dacht hij nog dat hij vooral EHBO op festivals zou doen. Hij had nooit verwacht dat hij al twee keer bij natuurgeweld in Nederland zou helpen. Eerder bij de bosbranden in Herkenbosch en nu bij de overstroming in Valkenburg. “Normaal zie je dit soort dingen in het buitenland, maar die beelden kwamen wel extra binnen toen ik zelf iemands kelder stond leeg te ruimen. Als het water snel is, verlies je alles.”

Op één van de dagen dat Daan met het Rode Kruis in Limburg was, zat hij op de planning. Hij kreeg honderden telefoontjes binnen van mensen die wilden helpen. "Het is echt mooi om te zien hoe mensen elkaar graag helpen."

Daan studeerde weerkunde aan de Universiteit van Wageningen en zegt dat hij zijn hart vasthoudt voor de toekomst. “We gaan echt vaker dit soort dingen meemaken. Het is triest, maar mensen kunnen zich er maar beter op voorbereiden dat dit een beetje onze toekomst gaat worden met de klimaatverandering.”

Ster advertentie
Ster advertentie