HUMAN

Elian (19) weet waarom Nederland mag meepraten met Trump en Poetin

  1. Nieuwschevron right
  2. Elian (19) weet waarom Nederland mag meepraten met Trump en Poetin

Nederland zit dit jaar (2018) in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) en mag met de big boys meestemmen over oorlog en vrede in de wereld. Wow! Klinkt interessant! Maar wat hebben we eraan? We vroegen het aan Elian Yahye, die bij de VN Nederlandse jongeren vertegenwoordigt.

Als je aan de Verenigde Naties denkt…tja, wat denk je dan eigenlijk?! Ingewikkelde wereldpolitiek, groot gebouw in New York, resoluties, veto, dat was het wel zo'n beetje, toch?!

Wist je dat Nederland heel 2018 mag meestemmen met de 'grote jongens'? En wat dat allemaal betekent, kunnen wij wel voor je googelen, maar veel beter is het om Elian het te laten uitleggen. Hij represent namelijk Nederlandse jongeren bij de VN.

Yo El, de VN-Veiligheidsraad, hoe, wat, waarom?

“De VN is een super grote organisatie met 193 landen. Het is best moeilijk om met al die landen snel afspraken te maken. Daarom hebben we de Veiligheidsraad. Daar zitten vijftien landen in, waarvan er tien elke twee jaar rouleren en er vijf altijd in zitten.

"De vijf vaste landen zijn China, Rusland, Amerika, Engeland en Frankrijk. Zij hebben de meeste macht. En veto-recht: als één het niet eens is met een besluit, gaat het niet door. De niet-permanente landen rouleren dus elke twee jaar. Nederland zit nu één jaar in de raad, omdat ze een zetel delen met Italië.”

En nu? Krijgen we nu ook een rode knop net zoals Trump?

“Nou, nee. De Veiligheidsraad houdt zich vooral bezig met grote conflicten in de wereld. Zo worden er in Myanmar groepen moslims vervolgt, is er oorlog in Syrië en een conflict in Palestina. In de Veiligheidsraad kijken ze hoe ze die conflicten kunnen aanpakken.”

Wat kunnen wij als klein land bereiken tussen de Poetins en Trumps van deze wereld?

“Het is de machtigste organisatie binnen de VN. Afspraken die daar worden gemaakt zijn van levensbelang. Omdat Nederland in de mag meepraten, kunnen we nu bepaalde onderwerpen naar voren brengen. En hopelijk afspraken over maken.”

Wat voor onderwerpen?

"Voor Nederland is het belangrijk dat de VN ook stilstaat bij de oorzaak van conflicten. Zodat dat soort conflicten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

"Wij staan bekend om onze waterveiligheid en in de wereld ontstaan ontzettend veel conflicten door waterschaarste. Is er te weinig water, dan maken mensen ruzie over wie het water mag gebruiken. Nederland kan zich als ‘waterkenner’ inzetten om deze waterschaarste op te lossen."

Wat betekent de deelname van Nederland voor ons land?

“Door alle oorlogen en terrorisme hebben we steeds meer te maken met veiligheid. Als er in een land een oorlog is, zorgt dat voor een vluchtelingenstroom. Hierdoor komen er mogelijk ook vluchtelingen in Nederland. We kunnen nu als Veiligheidsraad-lid meedenken over oplossingen van oorlogen maar ook de aanpak van vluchtelingenstroom, wat weer gevolgen heeft voor onze omgeving.

"Maar, de vijf vaste leden zijn wel erg conservatief en willen hun macht behouden. Ze trekken zich niet snel iets van anderen aan. Maar aan de andere kant hebben ze ook de niet-vaste leden nodig om coalities te maken om een meerderheid te halen voor hun eigen voorstellen. Dus het verschilt per land en per onderwerp of ze bereid zijn om met Nederland in zee te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie