HUMAN

Waarom radicaliseren jongeren?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom radicaliseren jongeren?

Jongeren lijken op steeds vroegere leeftijd te radicaliseren. Hoe kan dat? VN-jongerenvertegenwoordigers Sahar en Elian gingen op zoek naar antwoorden.

Een week geleden werd de wereld opnieuw opgeschrikt door een gruwelijke gebeurtenis: Spanje werd het doelwit van twee terroristische aanslagen. Er vielen veertien doden en meer dan honderd mensen raakten gewond.

Een van de aanslagen vond plaats op La Rambla in Barcelona, een bekende toeristische trekpleister. Rond vijf uur reed een busje zigzaggend in op de mensenmassa. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven.

De tweede aanslag vond plaats in Cambrils, 120 kilometer ten zuiden van Barcelona. Opnieuw reed een busje in op voetgangers. Daarbij kwam een persoon om het leven. De vijf inzittenden van het voertuig werden door de politie gedood.

(Bloemenzee op La Rambla. Foto: ANP)

Steeds jonger

Bij deze aanslagen van afgelopen week was een deel van de daders nog erg jong. Onder de twaalf daders waren een paar nog maar zeventien of achttien. Dit is niet de eerste keer dat jonge mensen betrokken zijn bij terrorisme. In 2015 blies een twintigjarige terrorist zichzelf op bij voetbalstadion Stade de France in Parijs. Bij één van de aanslagen in Londen en bij de aanslag in Manchester waren 22-jarigen betrokken. Zo jong als bij de aanslag in Spanje waren ze echter niet.

Op onderzoek met minister Koenders

Hoe kan dit nu? Voor hun nieuwe video probeerden VN-jongerenvertegenwoordigers Elian Yahye en Sahar Afzal een antwoord te vinden. Samen met demissionair minister Koenders van Buitenlandse Zaken gingen ze in gesprek met jongeren en experts over radicalisering.

Namens Nederland zijn Sahar en Elian zogeheten jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties. Het hele jaar trekken zij van school naar school om te onderzoeken hoe Nederlandse tieners denken over mensenrechten en internationale samenwerking. Al deze info verzamelen ze en bundelen ze om aan de Nederlandse regering het standpunt van jongeren duidelijk te maken.

Bekijk nu hun vlog om erachter te komen waarom juist jongeren zo vatbaar zijn voor radicalisering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Ster advertentie
Ster advertentie