HUMAN

Stijn (24) onderzoekt fillers, penisverlengers en anabolen in docu-serie ‘Mooi, Man’

foto: Lin Woldendorpfoto: Lin Woldendorp
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijn (24) onderzoekt fillers, penisverlengers en anabolen in docu-serie ‘Mooi, Man’

Wees eens eerlijk: word jij blij als je in de spiegel kijkt? Ben je trots op je lichaam en mooie koppie? Zo nee, dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van Spuiten en Slikken en 3Vraagt blijkt dat ruim vier op de tien mannen in Nederland onzeker is over hun uiterlijk. Met die reden gaat presentator Stijn de Vries (24) in de vierdelige docuserie 'Mooi Man' op zoek naar het mannelijk schoonheidsideaal.

Life in plastic, it’s fantastic. Het aantal cosmetische ingrepen onder mannen is sinds 1997 met 325 procent gestegen. Ook niet zo gek, want uit onderzoek van Spuiten en Slikken en 3Vraagt blijkt dat mannen vooral onzeker zijn over hun lichaam (48%), geslachtsdeel (23%) en gezicht (22%).

Hé Stijn! Bijna de helft van de jongemannen is onzeker over hun uiterlijk. Maar erover praten met andere mannen? Ho maar. Waarom vinden mannen, jij zelf ook, het zo moeilijk om dat te bespreken?

"Wij mannen zijn opgevoed met het beeld dat we stoer moeten zijn. Dus niet huilen, inslikken en je schouders naar achteren. Emoties laten zien is zwak, dat doen alleen ‘wijven’. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar zo worden we toch dagelijks geprogrammeerd door onze ouders, schooltijd en vergeet de media niet. Voordat ik deze serie maakte sprak ik ook nooit met mannelijke vrienden over mijn onzekerheden."

Ja, nu we het daar toch over hebben… Jij vindt je lijf slungelig en hebt een hekel aan je terugtrekkende haarlijn. In de serie onderzoek je of je binnen twee maanden kunt voldoen aan jouw schoonheidsideaal. Wat heb je daarvoor allemaal gedaan?

"Ik probeer binnen twee maanden in de buurt te komen van mijn schoonheidsideaal: gespierder worden en een strakke kaaklijn krijgen. Hiervoor ga ik vijf tot zes dagen in de week sporten bij een personal trainer en volg ik een strak dieet.

Ik heb in deze periode vaak getwijfeld of ik het aankon. Zo moest ik bijvoorbeeld elke dag 180 gram eiwitten binnenkrijgen, wat belachelijk veel is. Dus ik dronk veel shakes of at toetjes met een idioot aantal proteïne erin. En je mag de kip met rijst niet vergeten, dé maaltijd voor de fanatieke krachtsporter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werkte dat sporten en diëten verslavend?

"Absoluut. Ik heb door de jaren heen veel gesport, maar dit is de eerste keer dat ik ook echt verandering zie. En natuurlijk wil je dat dat blijft, én het liefst nog meer resultaat zien. Je kunt het vergelijken met tatoeages zetten. Als je de eerste zet, volgen de volgende vijf vanzelf. En waar stop je dan?"

Wat wil je met de serie ‘Mooi, Man’ laten zien?

"Ik wil allereerst een eerlijk beeld schetsen van een onzekere jongeman die naar een mannelijk schoonheidsideaal streeft en de realisatie krijgt: dit is niet zo makkelijk als dat het op Instagram lijkt. Want bij veel jonge mensen, waaronder ikzelf, wordt het ideale schoonheidsbeeld gevormd door sociale media. Die wereld is een illusie, vol knappe influencers en modellen, vol perfectie. De één nog knapper, succesvoller en rijker dan de ander. Wat we zien op sociale media is niet per definitie echt.

Maar wat ik voornamelijk wil laten zien is dat onzekerheid echt tussen je oren zit. Ik vind mijn neus te groot en mijn haarlijn te ver terugtrekken, maar niemand valt dat verder op. Dat jij je onzekerheden ziet, maakt het nog niet dé waarheid."

Naast dat je zelf onderzoekt of je kunt voldoen aan jouw schoonheidsideaal, duik je in de wereld van plastische chirurgie en anabolen. Wat vond je het meest schokkende in deze afleveringen?

"Beide afleveringen laten zien hoe makkelijk het is om iets aan je gezicht te doen of anabolen te kopen. Zo zeggen lang niet alle plastische chirurgische klinieken: ‘Slaap er nog even een paar nachten over’. Je kunt vaak een intake doen en vervolgens gelijk de stoel in.

Hetzelfde geldt voor online anabolen bestellen. Het is net zo makkelijk als nieuwe sneakers kopen. We moeten niet vergeten dat fillers en anabolen serieuze ingrepen zijn. Geloof mij maar, ik heb genoeg horrorverhalen gehoord van fillers die gingen lekken of ontsteken."

foto: Mooi Man Still | BNNVARA

Stijn bestelt in aflevering twee online een potje anabolen

Je zegt in de serie herhaaldelijk: op het gebied van uiterlijk kan het altijd beter. Is het resultaat dat je nu hebt na twee maanden sporten dan eigenlijk ook niet goed genoeg?

"Ja, en dat is eigenlijk heel k*t. Ik zag mijn before en after foto’s en ondanks dat ik trots ben, hoor ik een stemmetje in mijn hoofd zeggen: ‘Heb ik hier twee maanden zo ontzettend veel voor opgegeven?’ Ik heb mijn vrienden nauwelijks gezien, ben weinig uit eten geweest of echt los gegaan in de weekenden. Daar werd ik ook niet gelukkig van.

Maar op een gekke manier is het ook fijn om te weten dat het nooit goed genoeg zal zijn. Als je naar perfectie streeft, streef je eigenlijk naar niks. Ik sprak mooie mannen die zichzelf na plastische chirurgie alsnog een zeven gaven. Ik betwijfel of zij ooit tevreden zullen zijn, dus dan kan je maar beter vrede hebben dat het nooit goed genoeg is en gebalanceerd eten. Dus bestel jij maar af en toe lekker zonder schuldgevoel die kaasplank."

Oké laatste vraag. Als jij één nummer mag meegeven die dezelfde boodschap uitdraagt als je docu-serie, welke zou dat dan zijn en waarom?

"Euphoria is mijn favoriete serie en daar zit het nummer ‘Me in 20 years’ van Moses Sumney in. Het is een rustig maar hartverscheurend nummer waar de zanger een lied zingt voor zijn twintig jaar oudere zelf.

Tijdens het luisteren denk ik: Hé, hoe zou het met de twintig jaar oudere Stijn gaan? Houd ik dan wel van mezelf? Of ben ik over twintig jaar nog steeds dezelfde persoon, met dezelfde onzekerheden? Ik hoop dat ik dan goed genoeg ben. Voor mezelf, niet voor een ander. Gelukkig voel ik dat ik op dat punt ga komen. Ik ben op de goede weg, daar houd ik me aan vast."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vierdelige docu-serie ‘Mooi, Man’ is vanaf dinsdag 2 augustus om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken.

Dossier Man Up!

Mannen zijn sterk en handig, fixen veel vrouwen, ze zijn lomp en janken niet. Een stereotypebeeld van de man. Klopt dat anno 2022 nog? Zijn mannen van nature jagers als het gaat om seks en flirten? En is het oké om je kwetsbaar op te stellen als man? Dat zoekt 3FM-DJ Andres Odijk samen met HUMAN uit in dossier Man Up! Check alle verhalen via 3FM.nl/manup.

Ster advertentie
Ster advertentie