HUMAN

Fauve (14) woont in Barcelona en maakte de rellen van dichtbij mee

  1. Nieuwschevron right
  2. Fauve (14) woont in Barcelona en maakte de rellen van dichtbij mee

In Catalonië (Spanje) willen veel bewoners verder als onafhankelijke staat. Daarom werd zondag een referendum gehouden, wat verboden was door Spaanse overheid in Madrid. De politie trad daarom gruwelijk hard op. Fauve (14) is Nederlands, woont in Barcelona en praatte ons bij.

Sinds afgelopen zondag 1 oktober wordt Fauve elke avond wakker gehouden door demonstrerende Catalanen, die met pannen en deksels tegen elkaar slaan. Dinsdag werd in Barcelona gestaakt vanwege het harde optreden van de politie afgelopen weekend, waarbij ongeveer duizend gewonden vielen.

Door de staking miste Fauve meer dan de helft van haar klasgenoten, omdat zij niet met het openbaar vervoer naar school konden in Barcelona. “Dat was best wel onhandig, omdat we toetsen moesten maken,” vertelt Fauve.


(Foto: ANP)

Illegaal Referendum

Barcelona ligt in de streek Catalonië, waarvan de bewoners zich niet per se verbonden voelen met Spanje. “In deze streek hechten de Catalanen veel waarde aan hun identiteit, hun eigen taal en aan de goede economie,” vertelt Fauve.

Zondag werd daarom een referendum gehouden, tegen de wil van de regering in. Inwoners konden stemmen voor of tegen een onafhankelijk Catalonië. 42 procent ging naar de stembussen, waarvan zo’n 90 procent voor een onafhankelijke staat stemde. Dit lijkt veel, maar bekend is dat de rest van de stemgerechtigden, 58 procent, bij Spanje wil blijven. Zij gingen niet stemmen omdat het een illegaal referendum was.


(Fauve en haar vriendinnen. Links: haar Spaanse vriendin, midden: Fauve, rechts: Catalaanse vriendin)

Net Friesland

Volgens Fauve lijkt Catalonië heel erg op Friesland. “Net als Friesland is Catalonië wat anders dan de rest. Maar Catalonië maakt Spanje compleet, net zoals Friesland Nederland compleet maakt.”

Het grote verschil is volgens Fauve dat de Friezen niet de straat op gaan voor hun onafhankelijkheid. “Die vinden het wel prima dat ze bij Nederland horen. Maar een deel van de Catalanen vindt dat niet. Ze willen een onafhankelijke staat worden. Catalonië is een van de rijkste regio’s van Spanje, waardoor veel belastinggeld naar de overheid in Madrid gaat, terwijl de Catalaanse regering niet per se meer te zeggen heeft als andere kleine regio’s. Dat vind ik niet eerlijk.”

Verschillende culturen

Vier jaar geleden verhuisde Fauve (14) met haar ouders en zusjes naar Barcelona. “Op het begin moest ik wel eens huilen, omdat ik mijn vriendinnen uit Nederland miste. Maar na een paar maanden was ik wel blij met de verhuizing.

"Alles was nieuw. Een andere taal leren en mensen vanuit de hele wereld leren kennen. Zo heb ik nu vriendinnen uit Spanje, Australië en Amerika. Het is tof om van verschillende culturen te leren.”

Ook school kiest een kant

Fauve zit op een internationale school. Haar ouders kozen voor deze school, omdat ze hier Spaans, Engels én Catalaans leert. “Op de reguliere scholen richten ze zich heel erg op de Catalaanse taal en cultuur. Maar ik wil ook goed Spaans leren. Op mijn internationale school wordt meer vertelt over de voordelen van als Catalonië bij Spanje blijft. Dus zelfs binnen het onderwijs kiest iedereen z’n kant.”

Maar een vriendschap tussen een Catalaan en een Spanjaard is volgens Fauve geen probleem. “Ik heb twee beste vriendinnen. Eén is Catalaans, de ander is Spaans. Ze verschillen niet van elkaar, alleen hun ouders hebben een andere afkomst.”


(Foto: ANP)

Voor of tegen?

“Van mijn Catalaanse vriendin stemde haar familie vóór bij het referendum. Als Catalonië onafhankelijk zou zijn, zou er geen belastinggeld meer naar de rest van Spanje gaan en zouden Catalanen rijker zijn. De familie van mijn Spaanse vriendin stemde tegen, omdat haar vader een eigen bedrijf heeft. Als Catalonië niet meer bij Spanje zou horen – en dus ook niet meer bij de Europese Unie – zou dat slecht zijn voor zijn bedrijf.”

Hoe Fauve er zelf over denkt? “Het referendum was inderdaad illegaal. Het Spaanse gerechtshof had het referendum verboden. Maar hoe de politie mensen behandelde, vind ik niet normaal. Dokters hebben overuren moeten draaien vanwege negenhonderd gewonden. De moeder van een vriendin van mij zou geopereerd worden, maar dit is verzet omdat er zo veel mensen met spoed geholpen moesten worden.”


(Foto: ANP)

Praat met elkaar

“Ik vind dat de Spaanse regering met de Catalanen in gesprek moet gaan over economie. Want naar mijn idee draait alles daarom. Tussen de Spanjaarden en de Catalanen zijn geen problemen. De Catalanen zijn boos, omdat zij al jaren meer belastinggeld betalen dan andere staten, maar minder inspraak hebben in de regering. Dat snap ik wel.”

Maar Fauve denkt ook dat het voor de economie van Catalonië beter is als ze bij Spanje blijven. “Als ze niet meer bij Spanje horen, wordt het veel moeilijker en duurder om Spaanse producten te importeren. Ook zullen ze los van Spanje niet meer bij de Europese Unie horen. Opnieuw toetreden kan een paar jaar duren en zal ook veel geld kosten.”

Fauve snapt de Catalanen, maar ook de Spanjaarden. “Ik denk dat ze juist veel van elkaar kunnen betekenen. Maar dan moeten ze wel in gesprek gaan met elkaar.”

Ster advertentie
Ster advertentie