Emma (18) vocht tegen anorexia en verloor
- Nieuws
- Emma (18) vocht tegen anorexia en verloor
Op het moment dat zij koos voor het leven, gaf haar lichaam het op. Haar laatste weken heeft ze zelf gefilmd, want Emma wilde een film over haar strijd.
Voorbij voordat je 't weet
Documentairemaker Jessica Villerius (bekend van films als Over De Streep en MH17: Werken Op de Rampplek) heeft de film Emma Wil Leven nu gemaakt. Waarom? Omdat ze mensen wil laten zien dat het zomaar afgelopen kan zijn.
Het waren Emma’s behandelaars die Jessica benaderden voor de film. Emma had geregeld aangegeven dat die er moest komen. "Het moest óf gaan over haar herstel vanuit een onmogelijke positie, óf over hoe je kunt overlijden aan anorexia," zegt Jessica. Het werd dus het laatste. Want hoe graag Emma ook wilde leven, haar lichaam gaf het op.
Dient hoger doel
Eerst zei Jessica 'nee' op het verzoek. "Ik vond het veel te zware materie. Maar toen ik hoorde dat Emma expliciet om een documentaire had gevraagd, dacht ik: Wie ben ik om te zeggen dat ik het te zwaar vind? Dit dient een hoger doel.
"Deze documentaire is er niet alleen voor Emma maar voor alle meiden, en ook jongens, met anorexia die denken dat ze nog wel even door kunnen. Emma dacht dat ook. Ze maakte op de ochtend van haar overlijden nog grapjes over de shake die ze moest drinken. Ik wil mensen laten zien dat het ook zomaar afgelopen kan zijn."
Eetstoornis als houvast
Samen met artsen, hulpverleners, familie en vrienden kijkt Jessica in de documentaire terug op Emma’s ziekteproces. "Ze had een heel ernstige vorm van anorexia. De behandelaars hadden dit nog nooit zo gezien. Het was voor hen zo moeilijk om haar gezonde deel aan te spreken. Soms lukte dat, maar dan was het vijf minuten later weer helemaal mis.
"Haar eetstoornis was haar houvast. En Emma kon heel goed de schijn ophouden dat het beter met haar ging." Maar het ging helemaal niet goed. De schade aan haar lichaam was na zes jaar uithongeren enorm en de kans dat Emma zou overlijden was groot.
Anorexia in het gezicht kijken
Als laatste strohalm ging ze naar een Nederlandse kliniek in Portugal met ervaringsdeskundige professionals, hulpverleners die zelf de eetstoornis hebben overleefd. "Ze hebben haar laten inzien dat ze zelf de regie had over haar herstel. Dat is anders dan bij andere levensbedreigende ziektes. Emma heeft ook echt flinke stappen gemaakt en is zelfs weer gaan eten."
Dat is een van de mooiste momenten uit de documentaire, volgens Jessica. "Voor het eerst sinds lange tijd at ze uit zichzelf van een lepel. Voor die tijd ging alles via een rietje of sonde naar binnen. Je ziet een jonge vrouw gevoed worden terwijl de tranen over haar wangen stromen. In haar ogen zie je moed en angst tegelijkertijd, je kijkt de anorexia recht in het gezicht."
Kijken of niet
Jessica is zich ervan bewust dat de beelden uit de film andere anorexiapatiënten in negatieve zin kunnen triggeren. "Dat vind ik echt het allerspannendst. Daarom creëren we ook zoveel mogelijk openheid, zodat mensen de keuze kunnen maken of ze kijken."
KIJK HIER DE DOCU 'EMMA WIL LEVEN'
Ook indringend:
>> Floor verstuurde een naaktfoto die viral ging
>> Mirthe valt niet op jongens en ook niet op meisjes
>> 7Days: "Meestal zeggen ze 'vieze homo' tegen me"
Gerelateerd
HUMAN
Blinde Iris (21) over concerten: "Als je niet kunt zien, voel je pas écht de muziek"HUMAN
Leon-Mitchell had een depressie: "Ik zat vast in een cel waar alles somber en kleurloos was"HUMAN
Pride in de Biblebelt: "Queers bestaan ook hier!"HUMAN
Marijn (15) is dé stem van de vrijheid: "We moeten leren van het verleden"