HUMAN

'Bodypositivity? Vetrollen moet je niet vieren, dat is ongezond!'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bodypositivity? Vetrollen moet je niet vieren, dat is ongezond!'

“Ik hou van rondingen en ik heb ze zelf ook, maar dat is wat anders dan vetrollen,” vertelde schrijfster en columniste Marianne Zwagerman in de nieuwste IGTV-aflevering van het Instagramprogramma Wat Jij!? over bodypositivity. “Ik vind dat deze beweging doorslaat naar het vieren van volkomen ongezonde lichaamstypes.”

Moeten we te allen tijde ons lichaam accepteren? Dat is de vraag die in deze aflevering centraal stond. De bodypositivity-movement is sinds een aantal jaar groot op onder andere Instagram, en wint steeds meer aan populariteit. De belangrijkste boodschap van deze beweging is dat we elk lichaam moeten accepteren en omarmen.

Saskia Oliveira zit achter het succesvolle Instagramprofiel The Curvy Chapter en draagt graag uit waarom zij bodypositivity zo belangrijk vindt. “Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Zolang je blij bent met je lichaam, is het oké. Je moet alles omarmen, van binnen en van buiten, of je nu maat 40 of 52 hebt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Normaliseren

Vorig jaar raakte plussize-model Tess Holliday in opspraak toen zij op de cover van de Britse Cosmopolitan stond. Is het wel goed om een vrouw met overgewicht op de cover te zetten? Volgens Saskia Oliveira is hier niks mee. “Zolang zij zich prettig en lekker voelt in haar lichaam en dat wil laten zien aan de wereld, wie zijn wij dan om te bepalen dat ze dat niet mag laten zien?”

Marianne Zwagerman kijkt er liever niet naar. “Het gaat mij niet om mooi of lelijk, ze mag het laten zien, maar het gaat erom dat je iets gaat normaliseren wat niet genormaliseerd zou moeten worden.”

Wat Jij!? kijken

Het Instagram TV-programma is te zien via de Instagram-app. Zoek dan op NPO Radio 1, via de Instagram-pagina van NPO Radio 1 of klik direct door naar de stories van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie