HUMAN

Deze film vertelt wat je echt kunt doen bij zelfmoordgedachtes

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze film vertelt wat je echt kunt doen bij zelfmoordgedachtes

3FM wil het taboe rondom praten over psychische problemen en suïcidale gedachtes doorbreken. Daarom koppelen we de track van Logic aan het telefoonnummer van Nederlandse zelfmoordpreventielijn: 0900-0113. De Human-documentaire Strohalm vertelt het verhaal van vier mensen die worstelen met zelfmoordgedachtes, maar laat ook het perspectief zien van de persoon aan de andere kant van de lijn: de vrijwilligers bij 113.

Laatste hulpmiddel

Een strohalm is een symbolisch woord voor een laatste reddingsmiddel. Het spreekwoord: 'Je aan een strohalm vastklampen' duidt op een laatste oplossing in een moeilijke situatie. Volgens regisseur Lian Priemus van Strohalm kan een gesprek het verschil maken bij iemand die aan zelfmoord denkt.

Zo vertelt ze in een interview aan Human: "In de praktijk bleek de strohalm vaak een luisterend oor te zijn, een persoon die zonder oordeel luisterde naar hun wanhoop. Dat was wat hen ervan weerhield."

Lian kwam op het idee toen een vriend haar vertelde dat hij vaker over zelfmoord dacht. Ze vroeg zich af hoe het kwam dat ze het daar nog nooit eerder over hadden gepraat. Zo kwam ze bij 113 terecht.

Soms al bezig met voorbereidingen

In Strohalm horen we Sylvia (18), Anna (31), Inger (38) en Erik (41) over hun worsteling met zelfmoordgedachtes. Ze lijken stuk voor stuk een normaal leven te leiden, maar soms zijn ze al bezig voorbereidingen te treffen. Hun heftige verhalen maken duidelijk waarom het zo lastig is om daarover te praten.

Tegelijkertijd zien we ook hoe een nieuwe lichting vrijwilligers wordt klaargestoomd om naar hun verhalen te luisteren. Want hoe moet je eigenlijk reageren op iemand die dood wilt?

"Bij de training van 113Online zeggen ze tegen vrijwilligers: 'Wij gaan jullie niet leren om zelfmoordgedachtes weg te maken. Dat is voor mij een sleutelzin in de documentaire," vertelt Lian Primus. "Bij 113 werken geen hulpverleners in de klassieke zin van het woord. Het zijn vrijwilligers, supermensen die luísteren, zonder oordeel. Je hoeft ze niet gerust te stellen dat je ze met jouw gedachten en gevoelens lastigvalt."

Benieuwd naar Strohalm, bekijk hem dan hier:

Meer info

* Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.
* Heeft iemand om je heen gedachten aan zelfmoord, klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie