Meer NPO
STER Advertentie

Mirjam was eenzaam. Haar oplossing? Wonen in een klooster

Mirjam was eenzaam. Haar oplossing? Wonen in een klooster
WIKIPEDIA

Maandag 5 oktober 2020 - 07:08 uur

Door de intelligente lockdown hebben we minder (fysiek) contact met anderen en kunnen we ons soms best eenzaam voelen. Wat moeten we deze gevoelens? En heeft eenzaamheid ook een positieve kant? 3FM-dj Joram bespreekt het onder andere met de bekende Vlaamse psycholoog Dirk de Wachter maar ook met Mirjam die in een klooster is gaan wonen. Check de podcast hieronder via Spotify. 

Om deze spotify playlist te luisteren moet je toestemming geven voor social media cookies.

Joram biecht in deze 3FM Special op dat hij zich soms ook eenzaam voelt. "Als ik alleen ben, als ik het gevoel heb dat ik mijn ei bij niemand kwijt kan of als er niemand naar me luistert. Dan voel ik me alleen en denk ik: er is niemand voor mij."

Menselijk

Psychiater Dirk De Wachter stelt Joram gerust. Volgens hem is het niet meer dan menselijk dat je je soms alleen en zelfs een beetje eenzaam voelt. "Dat hoort bij het leven. De mens is fundamenteel eenzaam," legt Dirk uit. "Het is een wezenlijke levenspositie die iedereen ondervindt. Het kan geen kwaad om daar af en toe in te zitten."


Foto: Dirk De Wachter / Elsie Vermeer.

Volgens Dirk is er wel een oplossing, namelijk je eenzaamheid doorbreken. Dit doe je door erover te praten met anderen. "Spring in het diepe, blijf zwemmen en wees niet bang om te verdrinken!"

Falen

Studentenpastor Maarten Vogelaar organiseert retraites. Hij filosofeert dan met mensen over de zin van het leven en helpt hen om hun eenzaamheid onder woorden te brengen. Volgens hem is de maatschappij te veel gericht op prestaties. "Als je je eenzaam voelt, zien we dat als falen. Dat is in het begin benauwend, maar als ze doorgaan ontdekken ze iets moois. Aan het einde van het weekend willen ze vaak niet eens terug naar de 'normale wereld' – in positieve zin."

Eenzaamheid omarmen

Ook Mirjam Deckers voelde die druk vanuit de maatschappij. "Ik had het prima voor elkaar. Ik woonde in de binnenstad van Groningen, maar ik ontdekte dat ik in het drukke studentenleven heel eenzaam was," vertelt ze. Mensen om haar heen waren zo druk bezig met presteren dat er weinig aandacht meer voor elkaar was. Ze begon een zoektocht om te kijken hoe het anders kon.

Inmiddels omarmt ze de eenzaamheid, want sinds september 2018 woont ze met zeven anderen in een jongerenklooster, voor jongeren van 20 tot 30 jaar. "We bidden vier keer per dag, lezen uit de Bijbel en zijn ook zeven minuten stil met elkaar."

Onbelangrijke afspraken schrapte ze en ze weigerde zelfs een aantal baantjes. "Ik merk nu dat ik ook aan kleinere dingen veel waarde kan besteden. Je gaat je richten op de mensen om je heen, en op de natuur. Het gaat niet altijd om meer is beter, maar minder is beter. Soms is het goed om dingen niet te doen. Nee kan ook een antwoord zijn."

Soort sekte

3FM-dj Angelique Houtveen bezocht een stilteretraite. "Ik was op een punt in mijn leven dat ik onrust voelde." Haar relatie was net uit en ze had een tijdje weinig vrienden. "Je kan jezelf proberen te overtuigen dat je niet eenzaam bent, maar als je het voelt, dan voel je het. Je moet er ook fysiek bij stil staan, want je voelt het ook in je lichaam."Toen een vriendin haar een meditatieretraite aanraadde, trok Angelique de stoute schoenen aan en besloot zich op te geven. "Ik kwam aan bij de boerderij en dacht: wow, ik ben in een soort sekte beland, dit is super weird. Je had een vorm van meditatie waarbij iedereen eerst heel hard ging schreeuwen en vervolgens doodstil werd."

Naarmate de tijd vorderde, vond ze gelukkig de rust in zichzelf terug. "Ik onderdrukte mijn gevoelens en die kwamen hier naar buiten. Het is oké om je eenzaam te voelen."

De EO en Human presenteren elke laatste zondagavond van de maand specials uit rond maatschappelijke thema’s die jongeren raken. Check ze hier allemaal. Luister alle 3FM Specials terug als podcast in je favoriete podcast-app. Zoek op '3FM Specials Podcast'. 

Kijk live naar 3FM

Lees ook