HUMAN

7Days: "Jongeren vertrouwen Facebook amper"

  1. Nieuwschevron right
  2. 7Days: "Jongeren vertrouwen Facebook amper"

Dus jij durft je gegevens niet aan Facebook te geven? Dan ben je niet de enige.

Twee weten meer dan één. Onder dit motto lanceren we vandaag onze samenwerking met dat andere vette medium voor scholieren: 7Days! Zij krijgen toffe dingen van ons en wij van hen. Vandaag de eerste bijdrage van onze nieuwe 'hartjehartje' vrienden.

Goeie inkijk

Zij wilden namelijk weten hoe het is gesteld met het vertrouwen van jullie in social media. En dat onderzoek komt als geroepen, zeker als je je beseft dat de Weken van de Privacy zijn begonnen.

Vandaar dat ze JijVandaag inschakelden, het jongerenpanel van actualiteitenrubriek EenVandaag, waar Tussenuur overigens ook een nauwe band mee heeft. Met dit panel krijg je een goede inkijk in de meningen en zienswijzen van jongeren in Nederland.

(Bron: JijVandaag)

"Ik vind online privacy belangrijk": 86 procent

De overgrote meerderheid van de ruim 1100 ondervraagde jongeren zegt online privacy belangrijk te vinden. Niet zo gek dus dat ze veel social media niet vertrouwen.

Facebook: 20 procent

Slechts een op de vijf ondervraagden zegt Facebook zijn of haar persoonsgegevens toe te vertrouwen.

Twitter: 24 procent

Twitter doet het net een haar beter: een kleine 1 op de 4 van de onderzoeksdeelnemers durft daar privé-gegevens te delen.

Google: 34 procent

Google doet het al ietsje beter: 1 op de 3.

WhatsApp: 59 procent

Wél betrouwbaar is WhatsApp, vinden 6 op de 10 jongeren. Veel van hen zeggen dat dat komt dankzij de encryptie: berichten zijn alleen zichtbaar voor de zender en ontvanger, dus niet voor WhatsApp zelf.

De plannen van WhatsApp: 25 procent

Slechts 25 procent vindt het geen probleem dat WhatsApp zijn gebruikersprofielen (bijvoorbeeld jouw gegevens) gaat doorgeven aan het moederbedrijf, Facebook. Met andere woorden: driekwart vindt het wél een probleem.

Stoppen met WhatsApp? Nee

Ondanks hun onrust zijn de meeste jongeren niet van plan om te gaan stoppen met appen. "Ik overweeg het niet, omdat WhatsApp tegenwoordig zowat verplicht is," reageert een deelnemer bijvoorbeeld.

"Er zijn wel alternatieven, maar om iedereen over te halen die te gebruiken heb je heel veel tijd nodig."

'Betalen' met persoonsgegevens: 30 procent

Stel: je kunt een app gratis gebruiken, maar dan worden wel je persoonsgegevens doorgegeven aan andere bedrijven. Maar als je een paar euro betaalt, blijven je gegevens wel veilig. Voor welke optie zou je kiezen?

Ruim de helft van de jongeren die de enquête invulden, hebben wel wat geld over voor hun privacy. Dertig procent 'betaalde' liever met z'n persoonsgegevens. Je kunt je natuurlijk afvragen of die groep zijn of haar privacy dan wel écht belangrijk vindt, zoals de 86% bovenaan dit artikel deed.

Ster advertentie
Ster advertentie