HUMAN

Amsterdamse festivals pimpen inloophuizen voor daklozen

foto: Homebass Foundationfoto: Homebass Foundation
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse festivals pimpen inloophuizen voor daklozen

Vier Amsterdamse inloophuizen voor daklozen opknappen en kleur geven vóór kerst. Dat is het doel van het project ‘Geef Couleur’ van Homebass Foundation, die zich inzet om dak- en thuislozen een gelijkwaardig bestaan te bieden. Dit doen ze in samenwerking met vier grote Amsterdamse festivals. “Inloophuizen zijn voor daklozen de enige plek waar ze zich even mens kunnen voelen,” vertelt Floor Brasjen (34) van Homebass Foundation.

Volgens Floor zijn de inloophuizen ontzettend belangrijk voor dakloze mensen. Ze kunnen er overdag terecht voor eten en drinken, om te douchen of eindelijk even aandacht en een goed gesprek te krijgen. In sommige huizen zijn ook slaapzalen.

“De werknemers van deze huizen willen alle mogelijke aandacht geven aan de mensen die daar binnen komen. Maar er is geen tijd of budget om ook te zorgen dat dit een kleurrijke omgeving is, terwijl een kleurrijke omgeving met fijne meubels juist goed is voor het herstel van mensen.”

Samenwerking met festivals

Homebass Foundation is voor dit project in zee gegaan met vier grote Amsterdamse festivals, die ieder aan één inloophuis gekoppeld zijn: STRAF_WERK, Chasing the Hihat, Nomads en ZeeZout.

Floor: “Ondanks dat de festivalorganisatoren door corona een moeilijk anderhalf jaar hebben gehad, willen ze graag maatschappelijk betrokken blijven.

Festivalorganisatoren zijn bij uitstek gespecialiseerd in het bedenken en realiseren van totaalbelevingen en ze weten in een handomdraai een plek om te toveren in een veilige, kleurrijke wereld. Dat is precies wat wij bij die inloophuizen nodig hebben.”

foto: Floor Brasjen

Vrolijkere plekken

Elk inloophuis heeft zijn eigen dingen die opgeknapt moeten worden. Vaak gaat het om een lik verf, de vloeren, kapotte dingen repareren, schimmel weghalen en oud en kapot meubilair vervangen.

In een van de huizen wordt de douche- en kledingruimte aangepakt, zodat er meer privacy is. Ook komen er kluisjes, schoenenkasten en kasten waarin natte jassen kunnen drogen.

Verder moeten het vooral vrolijkere plekken worden. “Het is allemaal heel kleurloos, dus er moet sowieso meer kleur en kunst komen. Ook is er veel TL licht. We willen voor zachter, vriendelijker licht zorgen.

In een van de huizen zitten katten. Daar is niks voor, dus de bezoekers hebben gevraagd om een leuk plekje voor ze. Soms zijn er feestjes en karaoke avonden, het zou leuk zijn als daar wat meer faciliteiten voor zijn, zoals speciaal licht.”

Bezoekers willen helpen

De bezoekers van de inloophuizen hebben zelf aangegeven wat ze graag opgeknapt willen zien. Bij de meeste huizen gaat het vooral om de gezamenlijke ruimte. Hoe meer geld er wordt opgehaald, hoe meer ze kunnen uitpakken. Het geld wordt verzameld via een crowdfunding.

Het opknappen zal gedaan worden door vrijwilligers, bijvoorbeeld vanuit de festivalorganisatoren, en waar nodig door specialisten.

Maar de daklozen gaan zelf ook helpen. “We zijn nog niet begonnen, maar je merkt nu al dat iedereen heel graag iets wil bijdragen. Ze vragen regelmatig wanneer we beginnen, omdat ze willen komen helpen. Sommigen zeggen dat ze niet handig zijn, maar wel de kwasten of de verf vast kunnen houden. Ze zijn heel blij met het initiatief.”

Ambassadeur Stanislav

Voor ieder huis is een ambassadeur gekozen, die het gezicht is van de crowdfunding en zijn verhaal deelt. De ambassadeurs zijn mensen die vaak in het inloophuis komen. Stanislav (31) is een van hen.

Stanislav komt uit Letland en is afgelopen mei naar Nederland gekomen. In Letland kon hij niet aan werk komen, dus hij hoopte in Nederland werk en een beter leven te vinden. Ook hier kwam hij lang niet aan een baan, maar inmiddels werkt hij in een plasticfabriek.

Stanislav wil graag zo snel mogelijk een normaal leven kunnen leiden. Hij is heel blij met de hulp van de sociaal werkers in het inloophuis. “Ze begrijpen mijn situatie erg goed en helpen waar het mogelijk is.”

Wanneer Stanislav niet hoeft te werken, helpt hij zoveel mogelijk mee bij het inloophuis, bijvoorbeeld met schoonmaken. Stanislav vind het geweldig dat hij iets kan betekenen voor Geef Couleur. “Ik weet hoe moeilijk de bezoekers van het inloophuis het hebben. Het is fantastisch dat dit initiatief er voor ons is. De bezoekers zullen er erg blij mee zijn.”

foto: chrisenmarjan.com

Buurtborrel

Het doel is dat alle inloophuizen voor kerst helemaal opgeknapt zijn, zodat iedereen voor kerst in een mooie nieuwe setting zit. In het nieuwe jaar willen we de buurt uitnodigen voor een borrel bij de inloophuizen.

Deze week sturen de daklozen brieven waarin ze de buurt uitnodigen en zichzelf voorstellen. Zo krijgen de buren hopelijk inzicht in wat het inloophuis is en hoe ze kunnen helpen.

“We hopen dat we de wensen van de daklozen goed kunnen verwerken. We willen een plek creëren waar ze zich fijn voelen en goed kunnen bijkomen na een nacht op straat,” vertelt Floor. “Zeker met het winterse weer dat eraan komt.”

Homebass Foundation is al aan het kijken of ze dit project in de toekomst ook in andere steden op kunnen zetten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar Utrecht en Den Haag. “We willen dit uiteindelijk in heel Nederland aanpakken.”

Ga voor meer informatie over het project naar www.geefcouleur.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie