HUMAN

Pas op met openbare WiFi-netwerken

  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op met openbare WiFi-netwerken

Even snel op zoek naar WiFi om Snapchat bij te werken, je vrienden een berichtje te sturen of om een foto op Instagram te plaatsen. Herkenbaar, toch? Maar check jij altijd wel of een netwerk veilig is?

Niet? Je bent dan echt niet de enige! Ongeveer de helft van alle internetgebruikers maakt namelijk wel eens gebruik van een openbaar, niet beveiligd netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zo schreven onze vrienden van 7Days.

Huh, risico's?

Jongeren doen dat het vaakst. Zij houden het minst rekening met de risico's, zoals privacyschending. Zeventig procent van alle internettende jongeren (van 18 tot 25 jaar) maakt gebruik van netwerken waarbij je geen gebruikersnaam en wachtwoord hoeft in te vullen. Zij lopen dan het risico dat hun gegevens worden bekeken door anderen.

Veilig netwerk

Van alle internetgebruikers die wel eens verbinding maakt met een openbaar, niet beveiligd netwerk, zegt één op de drie dat minder te doen vanwege de veiligheid. Dat doen ze door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is. Een kwart van de jongeren beperkt het gebruik van WiFi vanwege de risico's.

Wist je trouwens al dat je vanaf nu niets extra's meer hoeft te betalen voor het internetten (en bellen en sms'en) in het buitenland? Handig voor als je op vakantie gaat! Lees er hier meer over: En... bellen maar!

Ster advertentie
Ster advertentie