HUMAN

Onderzoek: 4 op de 10 mannen vinden het een ongunstige tijd om man te zijn

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: 4 op de 10 mannen vinden het een ongunstige tijd om man te zijn

We kennen allemaal het stereotypebeeld van mannen: krachtig, stoer, fixen veel vrouwen, zijn lomp en janken niet. Klopt dat beeld dat we van mannen hebben eigenlijk wel? Dat onderzoekt HUMAN samen met 3Vraagt.

Als je niet lekker in je vel zit, met wie bespreek je dat dan? Eén op de vijf mannelijke deelnemers bespreekt dat nooit met hun partner of met vrienden. Zo’n 26 procent van de mannen vindt dan ook dat huilen een teken van zwakte is. Een deelnemer: “Huilen is niet het antwoord, dus dat gebeurt alleen als je echt even niet meer door kan. Er wordt vaak gezegd: huilen is goed voor je. Huilen wordt geprobeerd mannelijk te maken. Maar dat is dikke onzin. Je huilt alleen als je er echt doorheen zit, als je niet anders kan. Dat gebeurt nou eenmaal niet vaak. Vrouwen steken kennelijk anders in elkaar, daar kan ik niet over oordelen. Het lijkt alsof huilen voor hen een emotie is.”

Een andere deelnemer: “Ik verwerk mijn emoties het liefst gewoon zelf. Ik denk dat de ander er niet zo veel mee kan, dat heb ik zelf ook als iemand er tegen mij over begint.”

Quote

Ik durf prima te huilen. Maar ik moet wel zeggen dat dit een proces was.

Deelnemer onderzoek

‘Durven huilen is een proces’

76 procent van de mannelijke deelnemers geeft aan wel te kunnen huilen in het bijzijn van mensen als er iets ergs gebeurt met een dierbare. 42 procent kan dat wanneer ze niet lekker in hun vel zitten en 38 procent kan in het bijzijn van anderen huilen om liefdesverdriet.

Een van de deelnemers: “Ik durf prima te huilen. Maar ik moet er wel bij zeggen dat dit een proces was. Vroeger had ik waarschijnlijk gezegd dat het een zwakte is om te huilen. Nu vind ik het juist een teken van kracht, verwerking, en het hoort er nu eenmaal bij. Ook bij mannen.”

Een andere deelnemer: “Het is mij (net als bij veel andere mannen) afgeleerd. Van jongs af aan zegt de maatschappij tegen opgroeiende jongens: 'Je bent toch 'stoer', jij hoeft niet te huilen'. Met als gevolg dat je op volwassen leeftijd soms de aandrang voelt, maar de ontlading van het huilen wegblijft. We leren mannen emotioneel incapabel te zijn en verwonderen ons vervolgens dat de genderrollen weinig met de tijd veranderen.”

Kostwinner zijn

Wie de kostwinner is in een gezin, maakt veel jongeren niet uit. Toch zegt 22 procent van de mannen dat de man een kostwinner zou moeten zijn in het gezin. Ook zegt 25 procent van de mannen dat hij liever meer verdient dan zijn (toekomstige) partner. 7 procent van de vrouwen wil liever dat haar partner meer verdient.

Een derde (29%) van de mannen vindt dat een vrouw normaliter minder moet gaan werken op het moment dat een man en een vrouw voor het eerst samen een kind krijgen. “Aangezien er een bijzondere band tussen moeder en kind is, denk ik dat het handiger is dat de vrouw iets meer die rol zou moeten hebben,” zegt een deelnemer.

De helft van de mannen vindt dat beiden minder moet gaan werken, bij vrouwen ligt dat een stukje hoger. 68 procent wil graag dat beiden minder gaan werken. Een van de deelnemers: “Allebei een dag minder, dan ontwikkelt het kind een goede relatie met beiden en kunnen beiden ook nog een carrière hebben.”

Ongunstige tijd om man te zijn

Als het gaat om de arbeidsmarkt, vindt 41 procent van de mannen dat zij voordeel hebben aan hun geslacht. 11 procent vindt dat vrouwen voordeel hebben aan hun geslacht. “Doordat er bij veel bedrijven een quotum op het aantal vrouwen in de top zit, is het nu een voordeel om vrouw te zijn,” zegt een van de deelnemers.

Quote

Van vrouwen wordt overgang naar deeltijd én zorg voor kinderen meer geaccepteerd

Deelnemer onderzoek

43 procent van de mannen vindt het dan ook ongunstig om in de huidige tijd man te zijn. Redenen die mannen daarvoor noemen zijn positieve discriminatie op de arbeidsmarkt en meer recht op verlof als er kinderen komen. Een van de deelnemers: “Van vrouwen wordt overgang naar deeltijd én zorg voor kinderen (ook als een kind ziek is, bijvoorbeeld) meer geaccepteerd.”

41 procent van de mannen is het oneens met de stelling. Een op de vier zegt dat het juist een ongunstige tijd is om vrouw te zijn. “In de opvoeding leren mannen om assertief en agressief te zijn, vrouwen leren om lief en volgzaam te zijn. Op de arbeidsmarkt ervaren vrouwen nadelen, omdat ze niet gewend zijn om hun plek te veroveren en behouden, tegen een fatsoenlijk salaris. De vrouw begint dan al met een achterstand, die niet makkelijk in te halen is,” aldus een van de deelnemers.

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 10 tot en met 22 juni 2022, deden 2.192 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Dossier Man Up!

Mannen zijn sterk en handig, fixen op vrouwen, zijn lomp en janken niet. Een stereotypebeeld van de man. Klopt dat anno 2022 nog? Zijn mannen van nature jagers als het gaat om seks en flirten? En is het oké om je kwetsbaar op te stellen als man? Dat zoekt 3FM-DJ Andres Odijk samen met HUMAN uit in dossier Man Up! Check alle verhalen via 3FM.nl/manup.

Ster advertentie
Ster advertentie