HUMAN

'Waarom is er anno 2020 nog een Pride-week nodig?'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom is er anno 2020 nog een Pride-week nodig?'

Waarom is er anno 2020 nog een Pride-week nodig? "Iedereen moet toch gewoon kunnen zijn wie die wil zijn en kunnen houden van wie die wil houden?" In deze 3FM Pride Special onderzoekt Joram hoe we ervoor staan.

Luister deze 3FM Special terug als podcast via Spotify of in een andere podcast-app. Zoek op '3FM Specials Podcast'.

'ik heb het lang onderdrukt'

Youtuber Bram de Wijs valt op mannen, schoof aan in de studio en vertelde onder andere openhartig over zijn coming out.

"Ik heb het heel lang onderdrukt, terwijl mijn ouders hele lieve en ruimdenkende mensen zijn. Zij zouden het geen enkel probleem vinden dat ik homo ben. Maar je moet het zélf accepteren. En je wordt er echt heel ongelukkig van als je dat moet wegdrukken."

CUT_ - 'Broken no more'

Joram had CUT_ gevraagd om tijdens de uitzending een liedje te schrijven, dat in het teken staat van de Pride. In één uur schreven ze 'Broken No More'.

Hoe gaat het met de lhbt+ community?

Laura Baams is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en gaf een minicollege over de status van de LHBT+ community.

"Als het gaat om de acceptatie van de LHBT+ community in Nederland kijken we naar drie dringen: we kijken als onderzoekers naar de houding tegenover diversiteit. We kijken naar wetgeving en beleid, dat bescherming zou moeten bieden. En als laatst kijken we naar de ervaringen van LHBT+ personen. Voelen zij zich bijvoorbeeld gediscrimineerd?"

Hoe kan je als hetero bijdragen aan de pride?

Tot slot had Bram de Wijs twee mooie tips aan iedereen die bij wil dragen aan de Pride. Voor LHBT+'ers: "Wees niet bang om jezelf te zijn. Misschien is deze week wel een mooie aanleiding om dat te uiten. Het hoeft niet. Het mag ook later. Of nooit. Wees jezelf en wees daar trots op."

En voor niet-LHBT+'ers: "Voor iedereen die hetero is: deze week zou te gek zijn om je steun uit te spreken. Dus misschien denk je weleens: dit is niet mijn zaak, dus ik bemoei me er niet mee. Maar laat nu eens zien dat je achter je vrienden staat, die homo zijn, of lesbisch. Of je familie of je collega's... Dat is echt superwaardevol om te zien."

Meer Pride? Check 3fm.nl/pride. Meer 3FM Specials? Check 3fm.nl/special.

De EO en Human presenteren elke laatste zondagavond van de maand een 3FM Special, over een maatschappelijk thema dat jongeren raakt. Check ze hier allemaal. Luister alle 3FM Specials terug als podcast in je favoriete podcast-app. Zoek op '3FM Specials Podcast'.

Ster advertentie
Ster advertentie