HUMAN

Delany (18) is chronisch vermoeid: ‘Ze dachten dat ik een luie puber was’

  1. Nieuwschevron right
  2. Delany (18) is chronisch vermoeid: ‘Ze dachten dat ik een luie puber was’

"Ik had geen zin meer om de hele dag in bed te liggen. Ik laat me niet meer leiden door mijn ziekte, ik doe wat ik wil.”

Delany (18) won in 2016 een plekje in de band tijdens de wedstrijd de The Next Boy/Girl Band, nu heeft ze haar eerste single uitgebracht. Maar naast dat ze een vrolijke chick is, kampt ze ook met een chronisch vermoeidheidssyndroom.

3FM-DJ Tannaz sprak Delany tijdens haar show over haar nieuwe single Broken Diamonds. “Op mijn zestiende werd het chronisch vermoeidheidsyndroom bij mij vastgesteld. Ik was 24 uur per dag moe. Een tijd sliep ik zeventien uur per dag.”

(Audiofragment van het gesprek tussen Tannaz en Delany)

“Na een tijdje was ik er klaar mee. Ik wilde gaan zingen en gaf me op voor de talentenjacht The Next Boy/Girl Band. De laatste jaren ben ik bezig geweest met muziek maken, nu is mijn eerste single uitgekomen.”

Ik wilde geen zielig nummer maken

“Broken Diamonds is een nummer waar mensen wel op kunnen hypen. Ik wilde geen zielig nummer maken. Maar het nummer heeft wel een boodschap. Dat zie je ook terug in de clip. Ik maak ruzie met iemand. Alsof ik iemand dis. Maar ik maak ruzie met mijn ziekte. Dat ik ook donker en sad.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu is Delany nog steeds even ziek als twee jaar geleden. “Maar ik heb mijn mindset veranderd. Ik had geen zin meer om de hele dag in bed te liggen. Chronisch moe, tja… Dat klopt! Maar who cares? Ik laat me niet meer leiden door mijn ziekte, ik doe wat ik wil.”

En dat is muziek maken. Delany zit nu op een muziekopleiding en is elke dag met muziek maken bezig. “Dat vind ik heerlijk. Het klinkt heel cheesy, maar als je doet wat je gelukkig maakt, vergeet je even alles om je heen.”

Drie dagen niet geslapen

“Ik moet rekening houden met alles. Ik kan maar één ding doen op een dag. Als ik meerdere afspraken heb, kijk ik of ik tussendoor nog ergens kan slapen. Ik voel me altijd alsof ik drie dagen niet geslapen heb en nu nog moet gaan sporten. Ik heb altijd pijn, daarom zit ik nu ook aan de morfine.

“Bij al deze lichamelijke klachten komen ook psychische klachten kijken. Het is zo heftig, dat veel mensen met deze ziekte depressief worden. Ik zat daar ook tegenaan, maar ik laat me niet gek maken. Gelukkig sta ik stevig in mijn schoenen.”

Issues op school

Maar hoe blijft Delany in godsnaam zo positief? “Ik ben een druk en enthousiast meisje. Dat verandert niet door mijn ziekte. En daardoor is het voor veel mensen lastig om te begrijpen dat ik ziek ben. Vooral in het begin had ik issues op school en met mijn ouders. Ik leek gewoon op een luie tiener die geen zin had om iets te doen. Dat kan ik ze ook niet kwalijk nemen. Het is ook heel erg moeilijk om te begrijpen, want je ziet mijn ziekte niet aan de buitenkant.”

Carrière maken

“Ik krijg vaak de vraag of het wel mogelijk is om carrière te maken als artiest. Ja, het is super vermoeiend. Dokters verklaren me voor gek. Het kan zijn dat ik over een jaar instort, omdat ik over mijn grenzen ben gegaan. Maar dan heb ik tenminste gedaan wat ik leuk vond, in plaats van de hele dag in bed liggen.”

Delany postte een tijdje terug op Facebook dat ze het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft en dat haar eerste single daarover ging. “Veel meiden die dezelfde ziekte hebben reageerden hierop. Ze stuurde mij privéberichtjes waarna ik met ze in gesprek ging.”

Doe wat je leuk vindt

“Ik vertel ze dat ze moeten doen wat ze leuk vinden. Dat doe ik ook. Laatst vertelde een meisje dat ze uit was geweest. Ze was super moe, maar was aan het nagenieten. Zo heb ik meerdere meiden tips gegeven en hebben ze vooruitgang geboekt. Dat vind ik super mooi.”

Ster advertentie
Ster advertentie