HUMAN

Senne (19): "Trans-zijn is niet mijn hele identiteit"

foto: Foto: Jelle Moors, Bron: 7Days
  1. Nieuwschevron right
  2. Senne (19): "Trans-zijn is niet mijn hele identiteit"

Vijf transgenders in transitie. Wat meevalt, wat tegenzit en wat eigenlijk komt kijken bij hormonen en operaties. Dat is te zien in de Vlaamse documentairereeks M/V/X. Onze vrienden van 7Days spraken met Senne (19) over zijn transitie. “Je moet voor jezelf kiezen, anders ga je er aan onderdoor.”

Senne werd geboren als Sanne. De helft van een twee-eiige tweeling. “Ik zei altijd tegen mijn moeder dat er een fout was gemaakt in de baarmoeder en dat ik een jongen had moeten zijn en mijn broer Sander een meisje.”

Toch had Senne toen niet het gevoel in een verkeerd lichaam te zitten. “Ik was gewoon een heel jongensachtig meisje en daar was ik heel oké mee. Pas in mijn puberteit ging het een rol spelen. Ik heb jaren geworsteld met het feit dat ik lesbisch was. Ik dacht: na mijn coming-out moet ik wel gelukkig zijn want dan kan ik eindelijk zijn wie ik ben.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Non-binair zijn

Maar naar zijn coming-out voelde Senne zich nog steeds niet oké. “Ik ging verder op onderzoek uit en dacht dat ik misschien non-binair was (dat je niet in het hokje M/V past). Eigenlijk kwam er toen heel toevallig een transjongen in mijn klas. Die heeft echt een wereld voor me geopend. Ik herkende zoveel van mezelf in hem en ben nog datzelfde jaar naar het genderteam in het ziekenhuis gegaan.”

Succesverhaal

Sennes omgeving reageerde heel positief op zijn coming-out. Zowel op die als lesbische vrouw als die als transman. “Het is wel echt een succesverhaal en ik realiseer me dat het ook heel anders had kunnen gaan. Ik had het vooraf ook niet verwacht.

“Bij mijn beide coming-outs had ik letterlijk mijn koffer al klaarstaan om te vertrekken. Je gaat toch allemaal rampscenario’s bedenken. Maar ook als er negatief was gereageerd, was ik met de transitie doorgegaan. Je moet voor jezelf kiezen anders ga je er uiteindelijk aan onderdoor. Dat wil ik jongeren echt meegeven: het is geen optie om te leven voor iemand anders. En dat staat los van je geaardheid.”

Senne bedankt familie en vrienden tijdens zijn coming-out feest.

Geen operaties meer

Senne krijgt nu niet alleen testosteron, maar heeft begin dit jaar ook een borstverwijderingsoperatie ondergaan. Meer operaties wil hij niet. “Ik hoor de laatste tijd veel over complicaties en ik heb liever een gezond lichaam dan dat er iets tussen m’n benen hangt wat niet werkt. Ik voel me er ook niet minder man door.

“Mijn identiteit heb ik rond mijn achttiende gevormd dus ik heb er ook niet zoveel moeite mee om mezelf als man te ontdekken. Transzijn is maar een klein deeltje van mijn identiteit. Het neemt niet mijn hele leven in beslag.’

Stappen maken

Het meest heftig aan de hele transitie vond Senne de eicelpunctie die hij deed. “Je wordt dan zo geconfronteerd met je vrouw-zijn. In principe kan ik doordat er eitjes zijn weggehaald, later zelf een kind baren maar dat zou ik alleen doen in geval van nood. Je leeft dan al zoveel jaar als man en wordt dan plots teruggeworpen.

“Ook moet je rekening houden met je omgeving. Mensen kunnen het echt niet bevatten dat een man een kind kan baren. In België is het hele transzijn sowieso iets wat nog heel onbekend is. Ook qua seksuele voorlichting op scholen moeten er op dat gebied nog veel stappen worden gemaakt. Maar door deze documentaire is het echt een onderwerp geworden waarover wordt gesproken. Dat was ook het doel.”

M/V/X zien? Check hier alle afleveringen!

Ster advertentie
Ster advertentie