HUMAN

Fabiënne (19) verrast eenzame ouderen met circulaire wenskaarten

  1. Nieuwschevron right
  2. Fabiënne (19) verrast eenzame ouderen met circulaire wenskaarten

Fabiënne Overbeek (19) vindt het zonde dat leuke kaartjes altijd maar worden weggegooid. Daarom is zij een bedrijf gestart dat circulaire wenskaarten ontwerpt van gerecycled groeipapier. In dat papier zitten zaadjes die je in de aarde kunt planten, en zo kan je kaartje uitgroeien tot een echt plantje! En alsof dat nog niet leuk genoeg is, draag je met het kopen van zo'n wenskaart bij aan een actie voor eenzame ouderen die door het coronavirus weinig bezoek krijgen.

Fabiënne is vanwege haar duurzame en maatschappelijk betrokken onderneming genomineerd voor een Young Impact Award. Dit is een prijs voor jongeren die impact maken. 3FM spreekt Fabiënne over maatschappelijk ondernemen, samenwerken met lokale ondernemers en stilstaan bij mooie momenten.

Kaarten van groeipapier

Twee jaar geleden zag Fabiënne dat haar moeder een heleboel kaarten weggooide na haar verjaardag. Dat vond ze zo zonde dat ze daar een oplossing voor wilde vinden. "Op het internet kwam ik de term 'growing paper' tegen. Ik ging op onderzoek uit en zo is het balletje gaan rollen..."

Inmiddels heeft Fabiënne al anderhalf jaar een bedrijf, Grow a Wish, dat dus wenskaarten maakt die je vervolgens in de aarde kunt planten. "Het groeipapier wordt gemaakt in een papierfabriek in Zuid-Afrika. Daar halen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt oud-papier op bij scholen en bedrijven. Het papier wordt verwerkt tot groeipapier en in Nederland worden de door mij ontworpen kaarten met milieuvriendelijke inkt bedrukt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al genoeg kaartjes in verpleeghuizen

Toen de coronacrisis uitbrak, wilde Fabiënne iets doen voor kwetsbare ouderen. Van vriendinnen die in verpleeghuizen werken, hoorde ze dat de ruimtes daar volhangen met kaarten en tekeningen. Ze tipten Fabiënne om haar actie juist te richten op ouderen die níet in het verpleeghuis zitten, maar gewoon thuiswonen.

De thuiszorg neemt nu een cadeautje mee voor deze ouderen, dat bestaat uit een wenskaart met groeikasje en potgrond. Dan kunnen ze de zaadjes direct planten. "Als ik positieve reacties krijg, ga ik aan de slag met een tweede lading."

Samenwerken met lokale ondernemers

Voor de productie van deze actie werkt Fabiënne samen met lokale ondernemers. "Het groeipapier kreeg ik gratis van de drukkerij omdat er een productiefout in zat en ze wisten dat het voor een goed doel was. De potgrond heb ik gekregen van de lokale tuinwinkel en de bakjes kocht ik zelf. Mensen van de dagbesteding van een zorgboerderij hier in de buurt hebben de groeikasjes in elkaar gezet. Op de wenskaarten staan tekeningen van kinderen uit het dorp. Binnen een week had ik driehonderd tekeningen verzameld!"

(Kinderen aan de slag voor Fabiënne's actie)

Voor deze actie onderneemt Fabiënne vooral lokaal. "Ik praat met veel mensen over mijn ideeën en krijg hierdoor veel tips, bijvoorbeeld over bedrijven die mij kunnen helpen. Ik bel dan gewoon naar zo’n bedrijf, vertel mijn verhaal en vraag of ze iets bij willen dragen. Meestal krijg ik dan wel positieve reacties!"

Alles gaat zo snel

Met dit hele initiatief wil Fabiënne het geluksmoment verlengen. Dus niet weggooien die kaarten, maar planten, zodat je er nog veel langer van kunt genieten. Dat vindt ze belangrijk, want het leven gaat al zo snel. "Ik merk dat ik zelf ook weinig stilsta. Ik doe bijvoorbeeld op hoog niveau fierljeppen, dat is een sport waarbij je met een stok een zo groot mogelijke afstand over een sloot probeert te springen. Ik train het hele jaar voor kampioenschappen en steeds kom ik verder. Maar ik geniet eigenlijk te weinig van de weg naar de kampioenschappen toe, terwijl dat ook hele waardevolle momenten zijn."

Gelukkig lukt het Fabiënne steeds beter om even stil te staan bij de weg naar de kampioenschappen toe. En met haar wenskaartjes hoopt ze dat ontvangers ook meer stil zullen staan bij de mooie momenten in het leven. "Na het planten van het kaartje kun je genieten van de plant die eruit groeit. En stel je krijgt een tomatenplantje, dan kun je degene die de wenskaart stuurde uitnodigen voor paste met verse tomatensaus!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer acties

Naast haar initiatief voor eenzame ouderen startte Fabiënne twee maanden geleden ook nog een wensenplatform. "Op elke kaart staat een barcode. Als je deze scant kom je op een site terecht waar je je wens kunt aanmelden. Dit kan een wens zijn voor je opa, je vriendin of voor jezelf. Als er maar een goed verhaal achterzit. En dan probeer ik deze wens samen met Wishgrowers te realiseren! Maar helaas zijn er nog geen wensen binnengekomen. De actie heeft nog wat meer bekendheid nodig."

Young Impact Awards

Fabiënne is genomineerd voor een Young Impact Award in de categorie Environment. Ze neemt het op tegen Jan Peter van Irsel (17 jaar, oprichter van wedstrijd waarbij scholieren ideeën bedenken om eigen school te verduurzamen) en Sara Langeveld (17 jaar, ging als vertegenwoordiger van Nederlandse scholieren naar de Youth Climate Summit van de Verenigde Naties). Stemmen kan nog tot 15 mei.

Ster advertentie
Ster advertentie