Dauwpop

Hoe komt Dauwpop eigenlijk aan zijn naam?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe komt Dauwpop eigenlijk aan zijn naam?

Dauwpop Festival in Hellendoorn beleeft een jubileumeditie want het bestaat 25 jaar! Dauw? Dauwen? Wat is dat eigenlijk en waar komt het vandaan? Spoiler: iets met fietsen en een krat bier.

Dauwpop ontleent zijn naam aan het 'dauwtrappen'. Een traditie die er elk jaar op Hemelvaart in het Oosten van het land ervoor zorgt dat grote groepen mensen met z'n allen op de fiets stappen. Sommigen proberen echt voor het ochtenddauw al op de fiets te zitten, iets waar vroeger meer waarde aan werd gehecht dan tegenwoordig. In het oosten van het land zijn de dauwtrappers nog met velen te vinden en dus kon je vanochtend zomaar veel groepen fietsers tegen komen.

Zuiverende werking

Volgens de traditie kwam men vroeger rond een uurtje of 03:00 's nachts uit bed. Om vervolgens op blote voeten door het dauw in de weilanden te dansen. Dit zou een zuiverende werking hebben voor de ziel. Toch is dat laatste op dit moment niet meer heel erg in trek bij de jongeren. In de nieuwe stijl stapt iedereen op de fiets met een krat bier en fietst met mooi weer richting een vijver of zwembad. Prima dagbesteding lijkt ons!

Dauwpop dus!

Vandaag is 3FM de hele dag aanwezig bij Dauwpop en houdt jou op de hoogte van het Hemelvaartsfestival met shows van o.a. Nothing But Thieves, De Staat, Kaiser Chiefs, Ronnie Flex & Deuxperience, Kraantje Pappie, RONDÉ en nog veel meer!

Volg alles over Dauwpop via hier, of kijk mee via de 3FM Instagram Stories.

Ster advertentie
Ster advertentie