Best Kept Secret

3 keiharde feiten over de set van Arctic Monkeys op Best Kept Secret

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 keiharde feiten over de set van Arctic Monkeys op Best Kept Secret

Nieuw festivalseizoen, nieuw album, nieuwe Monkeys. De 'Arctic' lijken ze gedropt te hebben, als we hun backdrop op het podium mogen geloven. Vijf jaar na hun eerste optreden op BKS keerden de Britten terug voor een lekker ouderwetse zegentocht. Hieronder 3 keiharde feiten over hun set op Best Kept Secret, plus een beetje liefde van de festivalbezoekers.

De verwachtingen? Hoog.

Isa (17) zag de band vandaag voor het eerst en was van tevoren optimistisch: "Mijn verwachtingen zijn echt best wel hoog, eigenlijk! Ik denk dat het echt goed gaat worden... Ze gaan er een feestje van maken. Ik heb er zin in."

Gwen (20) en Roos (20) deelden die mening. Ze zagen samen Arctic Monkeys al op Pinkpop in 2014, vandaag op de dag af vier jaar geleden. Vanavond mocht er van hen wel weer zo'n strak showtje staan. Roos: "Er hoeft van mij niet teveel geks omheen! Gewoon de band lekker prominent op het podium, daar komen we voor. We hopen op 'Dancing Shoes', maar we zijn bang dat 'ie niet op de setlist staat vanavond..."

En Daniël (19)? Daniël was HYPED. Hij is ook al jaren fan en wist na AM eigenlijk niet hoe de band zich nog kon verbeteren. En toch flikten ze het, vindt 'ie: "Met Tranquility Base viel alles op zijn plek, joh! Het is nu echt mijn favoriete album, het is zó goed. Ik denk dat ze vanavond een mooie selectie van nummers spelen die tot dit album hebben geleid. Maar we zien het wel... Gewoon genieten!"

De feiten? Hard.

1. 'I Bet You Look Good On The Dancefloor' blijft dé festivalknaller

Zelfs op half tempo, want ze speelden hem een tikkie langzamer dan je gewend bent. Maar dat hield natuurlijk he-le-maal niemand tegen in Hilvarenbeek. Zodra de eerste toon werd ingezet, klommen er mensen op schouders, doken er mensen in pits en vlogen de biertjes de lucht in. Klassiekert!

(Bonusfeitje: de track belandde op een zeer keurige zevende plek in de 3FM Festival Top 999.)

2. Alex Turner kan echt alles maken

De Monkeys zijn gekomen om te spelen, niet om te speechen. Er wordt niet veel tussen de nummers door gekletst, maar als er wat uit de frontman komt, klinkt het arrogant. Maar dan op een manier die je nét niet kan irriteren.

Tijdens 'Pretty Visitors' grijnst 'ie een paar keer maniakaal in de camera en strompelt 'ie als een soort mad man over het podium. Maar hey, het is Alex Turner. Die doet gewoon wat 'ie wil. Is goed, vinden we prima.

3. De Tranquility-nummers passen goed in de set

Of je Tranquility Base Hotel + Casino nu fantastisch of maar matig vindt, het valt na vanavond niet te ontkennen dat de nieuwe tracks perfect blenden met de rest. Arctic Monkeys hebben duidelijk de oudere tracks om hun nieuwe materiaal heen gekozen, de set was een puzzeltje dat prachtig in elkaar paste.

In het encore van 'Star Treatment' naar 'View From The Afternoon' en een extended versie van 'R U Mine?' gaan? Ze kunnen het, dus ze doen het. En het werkt nog ook.

De nabespreking? Kort.

Werden de hoge verwachtingen van de fans waargemaakt? We like to think so. Dit. Was. Tof.

Foto's: Nathan Reinds

Ster advertentie
Ster advertentie