3FM nieuws

De soundtrack van FIFA 2018 is opnieuw fantastisch

foto: Silvy Maatman
  1. Nieuwschevron right
  2. De soundtrack van FIFA 2018 is opnieuw fantastisch

Ieder jaar vraag je jezelf weer af hoe je kleine broertje toch aan zo'n goede muzieksmaak komt. Het antwoord is simpel: hij speelt meer FIFA dan goed voor 'm is. Naja, hij krijgt in ieder geval een stukje goede muzikale voorlichting mee. Ook dit jaar heeft het spel weer een fantastische soundtrack samen weten te stellen met tal van artiesten die je dagelijks op 3FM hoort.

De exposure die je liedje krijgt als hij op de FIFA-soundtrack verschijnt is enorm. In 2014 werd het nummer 'Down Town' van De Staat uitgekozen en dat leverde hen buiten een magere financiële vergoeding gelukkig een hoop op. Rocco - toetsenist van de band - vertelde destijds dat de aandacht die het nummer daarna kreeg enorm was. "Mensen kennen ons echt van de game. 'Down Town' is hét liedje dat mensen herkennen en dat is te gek. Het is een moderne manier voor artiesten om je muziek out there te krijgen."

Meer dan een miljard plays

Maar wat betekent het in harde cijfers als jouw track in de game zit? 3voor12 vroeg het twee jaar geleden aan music supervisor voor EA Games, Steve Schnur. Volgens hem werd ieder verkocht exemplaar van FIFA 2016 door gemiddeld 2,5 man gespeeld, een gamer speelt het spel circa 50 à 100 uur, elk liedje komt gemiddeld zo’n twee keer per uur langs en van ieder FIFA-deel worden er miljoenen verkocht. Elk nummer wordt dus meer dan een miljard keer afgespeeld. Sick!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van The xx tot Tash Sultana

Het spel staat er om bekend dat ze naast de grote sterren als The xx en Lorde ook kleinere en alternatievere artiesten uitlichten en een kans willen geven. Waarom? Simpelweg omdat het publiek dat veel leuker vindt. Steve Schnur: "De meeste mensen willen geen muzikale volgers zijn, ze willen het gevoel hebben dat ze muziek die ze voor het eerst horen zélf ontdekken. Daar willen ze over kunnen opscheppen. Ook gamers!"

De soundtrack

Je komt - natuurlijk - artiesten tegen als The xx, The National, Lorde, Alt-J en The War On Drugs, maar ook het nog redelijk onbekende Portugal. The Man die onlangs een 3FM-Megahit pakte en leden van onze eigen 3FM Live List zoals Tash Sultana en The Amazons. En zelfs een klein cadeautje voor Michiel Veenstra op het einde in de vorm van 'Feels Like Summer' van Weezer. Kan 'ie nog beter? Dacht het niet!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie