3FM nieuws

Kesha is terug met een nieuwe track: 'Praying'

  1. Nieuwschevron right
  2. Kesha is terug met een nieuwe track: 'Praying'

Na een aantal muziekloze jaren en een enorme rechtszaak tegen Dr. Luke is Kesha weer terug. De 30-jarige zangeres bracht vandaag haar nieuwe single 'Praying' uit. En die is duidelijk niet over haar goudvis geschreven: de songtekst spreekt boekdelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Praying'

De track is allerminst een catchy popliedje: het is een emotionele ballad die beschrijft hoe Kesha lange tijd dealde met depressie en gevoelens van hopeloosheid. Kesha vertelt wat 'Praying' voor haar betekent: "This song is about feeling empathy for someone else even if they hurt you or scare you. It's a song about learning to be proud of the person you are, even during low moments when you feel alone. It's also about hoping everyone can heal, even someone who hurt you." Hier heeft ze het over Dr. Luke, de producer die ze beschuldigde van seksueel misbruik (daarover lees je meer onder de video). De links met Dr. Luke zijn terug te vinden in de songtekst:

"Well, you almost had me fooled // Told me I was nothing without you // But after everything you've done // I can thank you for how strong I have become"

In de rest van 'Praying' zingt Kesha dat ze nu, beter dan ooit, weet dat ze het ook zelf kan doen en dat ze niet bang meer is voor hem. De track zal verschijnen op het album Rainbow, dat uitkomt op 11 augustus.

Wat gebeurde er tussen Kesha & Dr. Luke?

Het conflict tussen Kesha en producer Dr. Luke loopt al jaren. Eind 2014 klaagde Kesha de producer aan voor o.a. seksueel misbruik en psychologische mishandeling. Hij zou haar gedrogeerd en tegen haar wil betast hebben, waardoor Kesha uiteindelijk een eetstoornis ontwikkelde. Zij wilde daarom onder het contract uit wat ze getekend had bij Dr. Luke's label Kemosabe Records (onderdeel van SONY Music). Dr. Luke klaagde op zijn beurt Kesha weer aan voor laster en het verzinnen van dit verhaal om onder het contract uit te komen.

In 2015 veranderde Kesha haar aanklacht: ze klaagde toen SONY aan omdat zij volgens haar op de hoogte waren van Dr. Luke's gedrag en daar niets mee deden. Ze eiste dat ze niet meer met Dr. Luke hoefde te werken en vroeg om meer artistieke vrijheid. De rechtbank ging niet op dit verzoek in, waardoor haar verontwaardigde fans een online campagne startten onder #FreeKesha.

Einde verhaal

In februari 2016 verloor Kesha de rechtszaak omdat haar claims volgens de rechter 'te vaag' waren en er te weinig bewijs zou zijn. Ze mag haar contract met Dr. Luke niet verbreken en blijft werken onder de vleugels van SONY. De reactie op het afloop van de rechtszaak was groots, veel vrouwelijke artiesten uitten publiekelijk hun steun.

Zo lieten Adele, Taylor Swift, Lorde, HAIM en Ariana Grande weten dat ze aan Kesha's kant stonden en haar volledig supporten. Wat er wél veranderd is in de situatie is dat Dr. Luke niet meer werkzaam is als CEO van Kemosabe Records. Ze hoeft dus niet meer met hem samen te werken, zoals eerder wel het geval was.

Nu is Kesha dus terug met een nieuwe single en laat ze in een open brief op LennyLetter.com weten dat ze veel heeft geleerd de afgelopen jaren: "I have grown into a strong, independent woman. I have realized thorugh this long journey of ups and downs that if I'm lucky enough to have a voice that people listen to, then I should use it for good and for truth." Louter positieve vibes van Kesha, dus. You go, girl!

Ster advertentie
Ster advertentie