3FM nieuws

Klangstof komt na moeilijke periode met nieuw album
NTR

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Klangstof komt na moeilijke periode met nieuw album

De droom van iedere artiest: je muziek wordt opgepikt door de internationale media en je tekent een contract bij een groot Amerikaans label. Het overkwam Klangstof! Maar bij het schrijven van de tweede plaat ging frontman Koen van de Wardt door een moeilijke periode. Koen vertelt zijn verhaal bij Vera On Track.

De Amerikaanse droom

Het overkwam Klangstof: in 2015 werd het nummer 'Hostage' opgepikt door een Amerikaanse blog en vanaf daar ging het balletje rollen. Koen: "Ik werd gebeld door allerlei labels die wel met Klangstof wilden werken. Ik heb samen met mijn manager alle deals goed bekeken, want het is ingewikkelder dan je denkt."

Waarom tekenen bij een label?

3FM-dj Vera Siemons vraagt vervolgens aan Koen of het echt belangrijk is om je aan te sluiten bij een label, en waarom je precies zou moeten tekenen. Koen vertelt dat hij het belangrijk vond, omdat hij de muziek aan de wereld wilde laten horen. Koen: "Als je naar het buitenland wilt treden met je muziek, heb je een label nodig om je plaat te promoten." Klangstof kiest van alle labels die zich aanbieden uiteindelijk voor Mind of a Genius, een geliefd indielabel.

Hits

Mind of a Genius ging toen een samenwerking aan met de grote platenmaatschappij Warner. Koen had het gevoel dat hij voor het tweede album meer hits moest schrijven. Het label stelde hem voor aan superprofessionele producers en muzikanten: “Ze zeiden: ‘Deze jongen heeft geproduceerd voor Justin Bieber, en deze man is vrienden met Bruce Springsteen. Kom maar naar LA en ga lekker met die mensen schrijven.’ Dus ik ging daarheen om het te proberen, maar ik ging gewoon kapot.”

Koen vond het moeilijk om met anderen te schrijven: “Klangstof is van mijzelf, het is wie ik ben. Iemand anders ging opeens de muziek voor me schrijven." Hij ging zich ziekmelden voor de sessies, en kreeg zelfs een woedeuitbarsting op het kantoor van het label: “Ik heb dat echt nooit. Ik begon op de stoep te huilen, ik heb geschreeuwd.” Hij kreeg steeds minder zin om muziek te maken.

Happy Ending

Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen met Klangstof. Half januari 2019 kreeg Koen een telefoontje van Mind of a Genius: “Koen, ik heb slecht nieuws.” Warner had besloten een einde te maken aan hun samenwerking met Klangstof.

Maar voor Koen was dat eigenlijk juist een opluchting: de druk die hij voelde was van de ketel. En het fijnste was: door die opluchting kreeg Koen meteen weer zin om de studio in te gaan en nieuwe muziek te maken.

Nieuw werk

Het tweede album van Klangstof is nu gelukkig echt onderweg. Koen: “De plaat is af. We hebben hem precies het zo afgemaakt als we zelf wilden.”

Vera is nog wel benieuwd waar Klangstof nu naar toe hoopt te gaan. Ze hebben natuurlijk geproefd van het rock 'n roll leven, met een show op Coachella en een grote Amerikaanse tour met cultband The Flaming Lips. Koen is heel dankbaar voor alle toffe dingen die hij dankzij zijn label heeft kunnen doen, en hij heeft er ook veel van geleerd. Koen: "We zijn veel beter aan het plannen dan bij de eerste plaat. We zijn op ons bek gegaan en we gaan nu alles beter aanpakken."

De eerste single van het nieuwe album komt in september uit.

Ster advertentie
Ster advertentie