Meer NPO
STER Advertentie

Jouw jeans is veel te goedkoop en dit is waardoor dat komt

Jouw jeans is veel te goedkoop en dit is waardoor dat komt

Donderdag 23 mei 2019 - 08:51 uur

We kopen allemaal wel eens een goedkope spijkerbroek toch? Fijn voor jou en je portemonnee natuurlijk, maar uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat die lage prijs eigenlijk helemaal niet mogelijk is door alle 'verborgen kosten' die niet worden doorberekend. Hoe dat precies zit vroeg Sander aan Bert van Son die met zijn merk 'Mud Jeans' eerlijke kleding maakt.

Verborgen kosten

Wat zijn die verborgen kosten nou eigenlijk? "Die beginnen al bij de katoenvelden, want daar gaat het al vaak mis door de kinderarbeid die verricht wordt en alle chemicalien die gebruikt worden. Daarna gaat het katoen naar de wever waarbij het ook heel erg moeilijk is om te controleren of zij een eerlijke prijs voor hun werkzaamheden krijgen. Bij ieder stapje worden er eigenlijk wel mensen uitgebuit, dat kan natuurlijk niet", zegt van Son.

Wat kun jij doen?

Onmogelijk is het niet om een eerlijke jeans te kopen, maar dat gaat je wel wat meer geld kosten dan je nu misschien gewend bent. Volgens van Son zou het een stuk makkelijker zijn om een eerlijke broek te kopen wanneer het proces transparant is zodat je kunt zien waar alles vandaan komt: "Er zijn steeds meer mooie technieken om een spijkerbroek eerlijk te produceren waardoor je het op een nette en eerlijke manier kunt kopen. Het is allemaal mogelijk, maar je moet het wel zelf willen."

 

 

Kijk live naar 3FM

Lees ook