Meer NPO
STER Advertentie

Dit voorstel over het leenstelsel gaat je wellicht duizenden euro's kosten...

Dit voorstel over het leenstelsel gaat je wellicht duizenden euro's kosten...
ANP

Maandag 20 mei 2019 - 10:25 uur

De Eerste Kamer gaat stemmen over een voorstel om de studierente te verhogen. Als dit voorstel wordt aangenomen dan zou dat betekenen dat een student gemiddeld 5000 euro meer moet afbetalen. Voor nu ziet het er naar uit dat dit voorstel wordt aangenomen, maar het is een dubbeltje op z'n kant. Het scheelt namelijk maar één zetel. Daarom zijn studieorganisaties begonnen met een petitie om dit plan tegen te gaan.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) zeggen dat het verhogen van de rente in strijd is met een verdrag dat Nederland heeft ondertekend, meldt de NOS. Als de minister vasthoudt aan het wetsvoorstel, zullen de organisaties de Eerste Kamer oproepen het tegen te houden. Ze dreigen met "juridische stappen" als de wet doorgaat. Sander belde eerder in de ochtendshow met voorzitter Tom van de Brink om te vragen waarom dit zo belangrijk is. 

 

Nog meer schulden

Volgens het wetsvoorstel van de minister, dat al door de Tweede Kamer is goedgekeurd, wordt de rente op studieleningen gekoppeld aan de tienjaarsrente. Dat betekent dat het een student waarschijnlijk gemiddeld 5500 euro extra schuld gaat opleveren. De studentenorganisaties zeggen dat dit in strijd is met het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten. Daarin staat dat het hoger onderwijs "geleidelijk kosteloos moet worden gemaakt". Een renteverhoging is daarmee in strijd, zeggen de organisaties.

Invoering leenstelsel

De invoering van het leenstelsel werd in het leven geroepen om te investeren in de kwaliteit van het onderwijs. GroenLinks, VVD, D66 en PVDA waren in 2015 voorstanders van de afschaffing van de basisbeurs, maar de partij van Jesse Klaver maakte eerder bekend de steun voor het leenstelsel in te trekken. Het zou volgens de partijleider alleen maar leiden tot studiestress en leenangst. 

Kijk live naar 3FM

Lees ook