3FM nieuws

Zo maakt Billie Eilish haar nieuwe album zo duurzaam mogelijk

foto: Sven Driesen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maakt Billie Eilish haar nieuwe album zo duurzaam mogelijk

Het alweer derde album van Billie Eilish komt op 17 mei uit. En hoewel de zangeres heeft besloten om geen singles voor de release uit te brengen, heeft ze wel haar duurzame plannen met het album openbaar gemaakt. Zo wil ze een nieuwe cultuur aanwakkeren binnen de muziekindustrie, en draagt ze haar duurzame steentje bij.

Vinyl

Een grote trend bij artiesten is het eindeloos vaak uitbrengen van heruitgaven of deluxe edities. "Grote artiesten maken fucking veertig verschillende verpakkingen met elk een uniek ding om jou meer te laten kopen," zegt Billie, "dat is zo'n verspilling!" Zo wordt een verzamelmentaliteit aangewakkerd bij fans, die dus (naast heel veel geld) ineens alle versies van hetzelfde album in huis halen, en vergroten artiesten hun kansen om een nummer 1 album te krijgen.

Dit is niet alleen zonde van je kastruimte, maar ook nog eens heel slecht voor de planeet. LP's worden geperst van plastic hars en zijn dus eigenlijk niet te recyclen. Billie is al enige tijd ontevreden over deze verschillende albums: "Ik vind het bizar dat artiesten tegenwoordig meer bezig zijn met de nummers en zo veel mogelijk geld verdienen."

Billie's oplossing? Eco-hars gebruiken, wat bestaat uit gerecyclede materialen, en geen speciale bonussen op verschillende versies van het album zetten. Zo heeft iedereen die het album koopt dezelfde muziek, en mogen ze zelf uitkiezen welke kleur zij het mooiste vinden. Benieuwd wat ze specifiek wil aanpakken? Check dan het tabje over duurzaamheid op haar eigen website.

Sustaina-Billie-ty

"Mijn ouders hebben mij altijd bijgebracht dat elke keus die we maken een goede of slechte impact heeft op iets of iemand," deelt ze in een interview met Billboard. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Billie, samen met haar moeder Maggie, stiekem al jarenlang bezig zijn met het veranderen van de cultuur achter de schermen.

Haar droom? "Dat anderen de gewoontes overnemen, en dat het zo de standaard wordt." Simpel zat! Maar ze wil nog veel verder gaan dan alleen vinyl verduurzamen. Ook haar merch wordt gemaakt van gerecycled polyester of katoen en de print op de kleding is gemaakt van niet giftige verf. Posters en albumhoezen worden ook van gerecycled papier gemaakt, en cd's en cassettes - ja die verkoopt ze ook nog - bestaan uit oude, opnieuw geperste omhulsels.

Maar Billie is ook realistisch, en erkent dat dit niet het eindstation is van de duurzame trein die ze nu laat rijden. "Het is een never-ending fucking fight," zegt de zangeres. "Het is vrijwel onmogelijk om iemand te forceren hierom te geven. Het enige wat we kunnen doen is het zo duidelijk mogelijk overbrengen, maar er zullen altijd mensen zijn die de ernst niet inzien."

Het is dan ook niet Billie's intentie om de hele wereld in een dag te verbeteren. Maar het is wel een moment om te reflecteren op onze eigen keuzes, en hoe wij verstandigere keuzes kunnen maken in ons dagelijks leven. Zie het niet als een les, maar raak geïnspireerd om bewustere keuzes te maken!

Ster advertentie
Ster advertentie