Meer NPO
STER Advertentie

Waarom Nederlandse festivals véél toffer zijn dan Coachella

Waarom Nederlandse festivals véél toffer zijn dan Coachella

Dinsdag 17 april 2018 - 11:35 uur

Waarschijnlijk heb je afgelopen weekend kwijlend zitten kijken naar de YouTube livestreams van Coachella, kwam je op Instagram de meest prachtige plaatjes van een hele delegatie Nederlandse social influencers tegen en kon je simpelweg maar één conclusie trekken: wanneer gaan we? Maar is Coachella nou écht de holy grail van alle festivals of hebben we het hier in Nederland stiekem gewoon veel beter voor elkaar?

Wat heeft Coachella?

Het festival heeft een enorm dikke line-up, dat kan niemand ontkennen. Buiten de geboekte artiesten zoals Beyoncé, The Weeknd, Eminem, The War On Drugs en Vince Staples staat Coachella bekend om de gastoptredens. Altijd leuk, als extra artiesten vanuit het niets ineens het podium beklimmen. Afgelopen weekend waren dat onder andere Kendrick Lamar, de overige tweederde van Destiny's Child en Jay Z. Alsof het niets is...

Tel daar een prachtig zonnetje bij op, de mogelijkheid om zomaar wereldsterren tegen het lijf te lopen, het Instagram-waardige terrein... Wat wil een mens nog meer? Precies.

Coachella 2018

De wetten en regels

Maar de gemiddelde Nederlandse festivalganger wil echt wel wat meer. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat er flink wat haken en ogen aan Coachella zitten. Het lijkt allemaal prachtig en zo lekker free spirited, maar dit festival heeft de meeste wetten en regels van allemaal.

Geen bier?

Zo leer je uit de algemene regels op de website dat met een biertje bij een optreden staan helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Er zijn op Coachella bepaalde areas waar alcohol gekocht mag worden, maar die moeten ook in die afgezette stukken worden opgedronken. Meenemen naar een optreden is dus gewoon verboden. Kun je het je voorstellen? Op Lowlands of Pinkpop bij een optreden staan zonder je vertrouwde gouden rakker? Dacht 't niet!

Best Kept Secret 2017

Niet vooraan staan?

Vooraan staan bij The Weeknd? Hartstikke leuk idee, maar helaas niet mogelijk. Het voorste vak bij de mainstage (en da's een flinke) is gereserveerd voor artiesten en vips. En die staan er nou niet echt om bekend dat ze luidt joelend alle lyrics meezingen. Afgelopen weekend moest Beyoncé tijdens 'Drunk In Love' tot vijf keer toe vragen of het publiek mee wilde zingen. Jongens, het is Beyoncé... she shouldn't have to ask!

Niet dansen?

Het is zien en gezien worden. Mensen lopen er niet rond op afgetrapte sneakers of in regenlaarzen en dansen mag, maar pas op dat je niet te veel zweet. Schaduw is een schaars goed, want dat vind je eigenlijk bijna alleen maar in de VIP-area's. En daar mag jij als plebs natuurlijk niet naar binnen...

Conclusie

Zeur, zeur, zeur... Wat we er eigenlijk mee willen zeggen is dat het allemaal niet zo mooi is als het lijkt. Coachella is magisch als je poepie rijk bent en dus een vip-kaartje kunt kopen of door een groot merk wordt uitgenodigd om een weekend lang reclame te maken terwijl je met je bloemenkrans over het veld dartelt.

Ben je nog student en niet toevallig de beste vriend van het achterneefje van Kylie Jenner's hond? Dan is Coachella nét niet voor jou, joh. Wij mogen in Nederland in onze handen wrijven met het brede scala aan festivals die allemaal stuk voor stuk op hun eigen manier een holy grail bevatten. 

Pinkpop 2017

Hulde voor Nederlandse festivals

Kendrick Lamar? Die zie je deze zomer gewoon op Lowlands hoor! Gevarieerd eten als non-vip doe je op Best Kept Secret en prachtige foto's maak je ook gewoon op de groene heuvels van Down The Rabbit Hole. Bier drink je vooraan bij het podium, punt. Slapen doe je op de camping en niet in een Airbnb op anderhalf uur reizen, punt. En een beetje modder? Da's goed voor de weerstand!

Hulde voor alle Nederlandse festivals en hun eigen free spirit, waar mensen voor de muziek komen in plaats van het perfecte Insta-plaatje.  

3FM op de festivals

Ook deze zomer ga je met 3FM naar de negen tofste festivals van Nederland. Volg alles via onze kanalen en check het allemaal hier!

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM