Nu op 3FM: -

Waarom gaan er zoveel Nederlanders naar Sziget?

Waarom gaan er zoveel Nederlanders naar Sziget?

Woensdag 9 augustus 2017 - 15:55 uur

Jaarlijks reizen er duizenden Nederlanders af naar het Hongaarse Festival Sziget. Zo massaal dat er speciale treinen worden ingezet, er Hollandse pre-party's worden georganiseerd en er tal van Nederlandse artiesten op de line-up staan. Maar waarom hebben wij Nederlanders Sziget uitgekozen als ons favoriete buitenlandse festival?

Sziget is het grootste muziekfestival van Europa, vindt plaats op een eiland middenin in de rivier de Donau in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en trok in 2016 zo'n 496.000 bezoekers. Dit jaar bestaat het festival 25 jaar en hebben ze onder andere The Chainsmokers, Macklemore & Ryan Lewis, Major Lazer, Clean Bandit en jawel: Kensington en Chef'Special op de line-up staan. Niet verkeerd!

Toename buitenlandse bezoekers op Sziget

Al vanaf 2002 is er een toename aan buitenlandse bezoekers op het Sziget Festival. Volgens Het Parool kwam in 2013 zo'n 60 procent van de bezoekers uit het buitenland, uit maar liefst 61 verschillende landen. In 2016 was dit gestegen naar 100 verschillende landen. 

Het is niet zo heel gek dat veel bezoekers afreizen naar Hongarije, want Sziget is voor Europese maatstaven een erg goedkoop festival. Sziget's ex-programmadirecteur Fruzsina Szép legt het uit: "Voor de mensen in Hongarije en andere Centraal-Europese landen is Sziget erg duur. In Hongarije is bijvoorbeeld het gemiddelde maandelijkse inkomen maar zo'n 500 à 600 euro. Het is dan moeilijk om geld te vinden voor een muziekfestival." Dus ja, wij met onze Nederlandse, Duitse, Franse en Vlaamse salarissen komen er daar redelijk goedkoop vanaf!

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Viva Hollandia

Maar hoe is Sziget dan zo'n Hollands feestje geworden? We belden met Elroy Thümmler van Ostfest. Ostfest is al jaren de Nederlandse promotor van het Hongaarse festival. "Wij zijn in 2004 begonnen met 160 Nederlanders op het festival. Dat ging dat jaar erop al naar 600, toen naar 1200, 3000, 6000 en sinds 2013 worden er jaarlijks zo'n 15.000 kaarten door Nederlanders gekocht. Te bedenken dat 60.000 mensen komen waarvan er 30.000 kamperen dit betekent dat bijna de helft Nederlands is op de camping." 

Dit bestaat niet in Nederland

Maar wáárom gaan we massaal naar dít festival? Sziget is volgens Elroy een uniek concept voor jongeren die Nederlandse festivals gewend zijn. Hier een aantal redenen:

Ook handig was dat rond het begin van Ostfest social media haar intrede deed. Facebook werd steeds populairder in Europa, waar Elroy handig gebruik van maakte. Iets wat andere Nederlandse festivals toen nog niet deden.

Hollanders hebben niet alleen de campings geïnfiltreerd, maar ook de line-up. Zoveel mogelijk Nederlandse bands naar Sziget halen was het doel. Op een gegeven moment ontstond er zelfs een Nederlands podium. Maar ook de treinreizen die Ostfest sinds 2009 tot afgelopen jaar organiseerde, maakte het voor jongeren nóg makkelijker om de lange reis te overbruggen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zijn ze blij met ons!?

Maar wat vinden die Hongaren dan van onze Hollandse invasie? De oude Sziget opperbaas Fruzsina Szép sprak in 2014 al lovend over de Nederlandse festivalgangers: "Ze zijn nieuwsgierig, ruimdenkend en niet agressief. Natuurlijk drinken ze wel, maar ze blijven vriendelijk. Ze zijn het perfecte festivalpubliek!"  

Volgens Elroy doen de Fransen het bijvoorbeeld een stuk slechter onder het Hongaarse publiek. Je misschien eerder de Engelsen denken, maar bij dat land hebben ze bij Ostfest dan ook strenge regels rondom de promotie. "In Engeland zullen we nooit het goedkope bier promoten, omdat we dan misschien ietwat de verkeerde doelgroep zullen aantrekken haha..." 

3FM op Sziget

Kortom, Sziget houdt van Nederlanders en wij houden van Sziget. Ben je benieuwd geworden? Volg 3FM via Instagram de hele week vanaf het festival in Hongarije.

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen