3FM nieuws

Wat wordt de Duitstalige hit van 2015?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wordt de Duitstalige hit van 2015?

Gemiddeld één keer per jaar wordt een Duitstalig nummer in Nederland een hit. Maar waarom eigenlijk zo weinig? En komt er dit jaar überhaupt een Duitstalige hit? Wir suchen es aus.

Nena, de zangeres die met '99 Luftballons' een van de grootste Duitstalige hits in Nederland scoorde

Uit reacties van lezers (zie onderaan dit bericht) werd duidelijk dat er één nummer als duidelijke tip naar voren kwam: 'Tanz Mit Mir' van Kleines Anthony en Billy Hollande. Wat blijkt? De makers van deze knaller, Bill Kuipers en Rens Anthony, komen uit Nederland! De twee maakten de track als gimmick met een knipoog naar eerdere Duitse hits. Het nummer slaat aan en staat al genoteerd in de Nederlandse hitlijsten.

Kleines Anthony & Billy Hollande - 'Tanz Mit Mir'

Auteur: Rutger Borgerink

Het aantal Duitstalige hits slinkt in Nederland

Muziek van Duitse komaf haalt vaak genoeg de Nederlandse hitlijsten. Bands als The Scorpions, Alphaville en Snap! scoorden hier stuk voor stuk meerdere hits. Meer recentelijk kom je uit op Robin Schulz ('Prayer In C'), Felix Jaehn ('Ain't Nobody') en Paul Kalkbrenner ('Sky And Sand'). Maar goed, dat is Engelse muziek van Duitse komaf. Niet Duitstalig. Want als je kijkt naar Duitstalige muziek, slinkt het aantal hits in Nederland.

Duitstalige hits in de Mega Top 50

587 nummers uit Duitsland hebben ooit in de Mega Top 50 gestaan. Daar zitten ook veel Engelstalige producties tussen. Als je die eruit filtert, kom je uit op enkele tientallen Duitse hits die het in Nederland tot de hitlijsten hebben gescoord. '99 Luftballons' van Nena is misschien wel de bekendste.

Waarom wordt een Duitstalig nummer hier geen hit?

Als je deze zomer op vakantie bent geweest naar Duitsland, heb je daar ongetwijfeld een Duitstalig nummer gehoord dat helemaal wordt grijsgedraaid. Eenmaal terug in Nederland hoor je het nummer nóóít meer. Aber warum?

"Nederlanders vinden de Duitse taal hard en onvriendelijk klinken", wordt vaak gezegd. Dat was misschien heel lang zo, maar de laatste jaren zijn we juist positiever geworden over de Duitse taal en cultuur.

"Duitsers en Duitsland zijn best wel weer 'cool' onder studenten, dus daaraan zal het niet liggen. Het negatieve beeld van de Duitse taal was iets wat jaren speelde, maar tegenwoordig hebben veel jongeren een positief beeld over de Duitse taal en cultuur. Berlijn is bijvoorbeeld een erg populaire vakantiebestemming onder jongeren geworden."
- Paul Sars, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur

Maakt Duitstalige muziek nu dan juist niet eerder een kans in Nederland? Nein, nein en nog eens nein! De meeste scholieren laten Duits zo snel mogelijk vallen op de middelbare school, waardoor ze de taal - en dus het liedje - niet begrijpen.

"Als je de taal niet begrijpt, komt het liedje vaak niet aan. Het nummer moet herkenningspunten hebben. Nederlandse jongeren zijn tegenwoordig zó Angelsaksisch-Amerikaans georiënteerd, dat zelfs Duitse top-popmuziek niet aankomt."
- Robin Pollemans, docente Duits op het VMBO

Daniel Zuur bracht in mei een EP uit via een Berlijns label. De Amsterdammer wijst vooral op de verschillen van muziek waar we in Nederland van houden en de muziek waar onze oosterburen graag naar luisteren.

"In Nederland moet alles een genre hebben, maar als iemand me vraagt of ik techno of house draai, heb ik geen idee. Muziek in Nederland heeft een hoger tempo en in Duitsland is het niet erg als het wat langzamer is. Mensen bewegen toch wel."
- Daniel Zuur in een interview met 3voor12 Radio

De Duitstalige hits van 2015

Die ene Duitstalige track die wel de Nederlandse hitlijsten binnenstormt, heeft vaak iets speciaals. Een vette dansplaat, een zomerse track of een deuntje dat maar in je hoofd blijft hangen.

"Wat voor mijn leerlingen belangrijk is, is vooral de melodie en het mee-zinggehalte. En dan geen schlager, maar meer de techno- en deephouseachtige beats."
- Robin Pollemans, docente Duits op het VMBO

Vraag is natuurlijk: krijgen we dit jaar nog een Duitstalige hit in Nederland? Een rondje langs de muziekredactie van 3FM leert dat 'Wolke 4' misschien wat kan worden dit jaar. Maar pin ze er niet op vast natuurlijk.

Philipp Dittberner & Marv - 'Wolke 4'

Oudere Duitstalige hits in Nederland

"Nein mann, ich will noch nicht gehen!". De afgelopen jaren hadden we meerdere Duitstalige hits in Nederland. De drie belangrijkste van de afgelopen jaren check je hieronder.

2012: Marteria, Yasha & Miss Platnum - 'Lila Wolken'

De twee Duitse rappers Marteria en Yasha doken in 2012 de studio in met de Roemeense zangeres Miss Platnum. 'Lila Wolken' schoot in september 2012 de nummer 1-positie binnen in de Duitse hitlijsten. Een maand later veroverde de track ook de Nederlandse hitlijsten. Domien en Michiel riepen 'Lila Wolken' uit tot hun DJ Favorite, waardoor je de track ook veel op 3FM voorbij hoorde komen.

2010: Laserkraft 3D - 'Nein Mann'

Giel draaide 'Nein Mann' van Laserkraft 3D in het najaar van 2010 als een van de eersten op de Nederlandse radio. Ook andere 3FM DJ's waren al snel laaiend over de dansplaat. "De beat zou van de Duitse Jeugd van Tegenwoordig kunnen zijn", zei Michiel erover. Ook Timur riep de track uit tot zijn DJ Favorite. Docenten Duits waren ook fröhlich, want de Duitse taal leefde weer. Een echt grote hit werd het niet, maar toch.

2009: Peter Fox - 'Haus Am See'

'Haus Am See' deed het in Nederland beter dan in vaderland Duitsland. Hier haalde track de nummer 3-positie, terwijl Fox in de Duitse hitparade niet verder kwam dan de achtste plek. Wij vonden het nummer in 2009 zelfs zó fijn, dat we 'm uitriepen tot 3FM Megahit. En terecht, want de track klinkt nog steeds fijn. Vooral als de zon nét even wat harder schijnt.

Denk je dat 'Tanz Mit Mir' hoog in de Nederlandse hitlijsten komt of wordt het toch een ander Duitstalig nummer?

Ster advertentie
Ster advertentie