Lowlands

Met een biertje in je hand een stuk slimmer worden: het kan op Lowlands

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Met een biertje in je hand een stuk slimmer worden: het kan op Lowlands

Waarom is er eigenlijk een wetenschapsprogramma op Lowlands? Willen mensen wel filosofische vraagstukken beantwoorden terwijl ze ook naar een supertof optreden kunnen? 3FM-redacteur Anne sprak de mensen achter 'de brainy programmering' van Lowlands en vertelt je wat er allemaal te doen is.

Eerlijk gezegd heb ik (Anne) nog nooit deelgenomen aan Lowlands Science en nog nooit een lezing van The School Of Life bijgewoond. Rewan Jansen van BKB (het campagnebureau dat wetenschappers linkt aan Lowlands) en Daniel Tsuff (Head of Events van The School of Life) weten er gelukkig meer vanaf en leggen me uit waarom wetenschap en filosofie juist wél werken op Lowlands.

Lekker experimenteren

Dit jaar zijn er weer een heleboel verschillende experimenten bij Lowlands Science: van typen met je brein tot DNA-daten. Maar waarom is er eigenlijk wetenschap op Lowlands? Rewan vertelt dat het is opgericht om het suffe imago van wetenschappelijk onderzoek te veranderen. Dat hebben ze gedaan door experimenten uit te voeren op een festival waarbij de doelgroep veelal jong en hoogopgeleid is. En daarnaast is Lowlands een mooie plek om makkelijk een grote onderzoekspopulatie te onderzoeken.

In februari mogen de onderzoekers hun experiment insturen. Je hoeft gelukkig geen Einstein te zijn om een idee in te sturen - iedereen krijgt een kans, mits het onderzoek voldoet aan de eisen. De voorwaarde is namelijk wel dat het een wetenschappelijk doel dient, creatief is én dat er in een artikel gerapporteerd wordt.

Welke science-dingen moet je echt zien?

Prima, dat klinkt logisch en ergens wist ik dat ook wel al, maar ik ben vooral benieuwd naar het inhoudelijke programma van dit jaar. Waar steek ik iets van op? Waar mag ik echt niet voorbij lopen? Het antwoord: 'Typen met je brein'. Je krijgt daar als proefkonijn een EEG-scan op je hoofd die je hersengolven leest. Mijn eerste gedachte was: 'vet', maar ook 'eng' en 'is dat wat we in de toekomst meer gaan zien?' Volgens Rewan wel.

Een andere Science-tip van Rewan is 'Lowlands Got Talent'. Er wordt bij dit onderzoek gekeken hoe plankenkoorts werkt. Je neemt plaats op een podium voor een publiek en dan wordt er gemeten wat er met je lichaam gebeurt. Waarschijnlijk krijg je klamme handen, gaat je hartslag en lichaamstemperatuur omhoog, maar je kunt wel zeggen dat je hebt opgetreden op Lowlands. Tijdens de jubileumeditie nog wel.

Biertjes en lezingen

The School of Life is dé plek in Amsterdam voor vragen waar je op school geen antwoord op kreeg/krijgt. Waarom staat The School of Life eigenlijk op Lowlands? Is er überhaupt behoefte aan inhoudelijke informatie op Lowlands? Well... Yes. En daar leent Lowlands zich goed voor, want het is alleen maar relaxed als je met een biertje nog wat interessants op kunt steken, toch? Er is dit jaar een breed en filosofisch divers programma, maar het moet geen 'schoolbank' worden, zegt Daniel. Toegankelijkheid en interessante thema's zijn key.

Nu ben ikzelf al getriggerd om een lezing te volgen van The School of Life, maar wat maakt het voor jou ook interessant om te gaan? Volgens Daniel is het maatschappelijke en persoonlijke karakter van The School of Life daarin belangrijk: jij kunt als Lowlandsbezoeker na een lezing naar buiten lopen met een inzicht waar je direct mee aan de slag kan. Daarnaast is Lowlands een perfecte plek voor interactie, je komt meteen met elkaar in contact. Voor een festival als Lowlands worden sprekers gezocht die een verhaal ook goed binnen zo’n setting kunnen overbrengen. Want een programma duurt slechts een halfuurtje en daarin moet je iedereen geboeid weten te houden!

Controle loslaten

Klinkt goed, maar wat zijn de must-sees volgend weekend? Daniel raadt me aan om op de Lowlandsvrijdag naar Lucas De Man te gaan. Hij heeft een super sterk verhaal over professioneel schijt hebben, waarin je ook nog wat opsteekt over Socrates. Volgens Daniel is Jules Evans - een bekende filosoof uit Engeland - ook een aanrader. Hij zal het hebben over het loslaten van controle en over extase. Als je in principe niet naar Lowlands komt voor een filosofisch programma, is dit onderwerp wel wat het meest aansluit bij het festival. Want leg je festivalgevoel eens onder de loep: wat gebeurt er allemaal? En waarom is het bezoeken van een festival zo belangrijk voor ons?

Ook leuk: als je na deze lezingen nog wil praten over het thema, dan kun je terecht in het Filosofisch Café. Daar kun je écht met iedereen in discussie, van bezoekers tot de bartender.

Dus... Waarom moet je gaan?

Je kunt hier een Lowlandspodium betreden zonder dat je uitgelachen wordt én je kunt proefkonijn zijn bij een onderzoek dat aan het begin staat van misschien wel iets heel groots. Een filosofisch programma bezoeken op Lowlands kan je antwoord geven op vragen die je misschien niet eens weet dat je ze hebt, maar waar je wel direct mee aan de slag kunt. Ook kun je je wat beter bewust worden van jouw redenen voor het bezoeken van een festival - iets waar eigenlijk allemaal bij stil zouden moeten staan.

Ster advertentie
Ster advertentie