3FM Serious Request

Maria (28): "Ik werd duizelig wakker aan de andere kant van het land"

foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Maria (28): "Ik werd duizelig wakker aan de andere kant van het land"

Veel mensen worden met mooie verhalen in de val gelokt door mensenhandelaren. Sommigen worden simpelweg gedrogeerd en ontvoerd. Dit overkwam Maria (28), die ineens aan de andere kant van Colombia wakker werd. Ze deelt haar verhaal voor 3FM SR19: The Lifeline.

Gedrogeerd

Maria was een jonge, alleenstaande moeder. Ze had moeite het hoofd boven water te houden, dus verhuisde ze naar de stad om werk te zoeken. Daar kwam ze een vrouw tegen die haar werk aanbood, met goede arbeidsvoorwaarden. Ze spraken af in een cafe om over de details van de baan te praten. De vrouw vroeg haar veel dingen over haar persoonlijke leven, maar Maria zocht daar niet meteen iets achter. Tijdens datzelfde gesprek werd ze gedrogeerd.

Maria: "We dronken iets in dat café en toen werd ik ineens ergens anders wakker, duizelig en misselijk. Zij zat ook in de kamer, mij te bekijken. Ze zei dat ik veel had geslapen en dat ik in een andere stad was. Toen werd ik bang."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontsnappen

Maria was meegenomen naar de andere kant van het land, haar ID-kaart was weg. De vrouw maakte duidelijk dat Maria in de prostitutie zou gaan werken, waarop Maria een truc bedacht. Ze deed alsof ze ziek was en vroeg om een glas water. Toen ze daardoor even alleen werd gelaten wist ze te vluchten.

Ze was alleen nog steeds in een stad die ze niet kende, zonder geld en identificatie. Ze ging werken in een bar om geld te verdienen voor de terugreis, maar toen de vrouw Maria daar zag werd ze door haar belaagd en probeerde ze Maria vast te houden. Maria raakte gewond aan haar arm, maar ontsnapte.

Hulp

Maria's vader schakelde het Rode Kruis in, die een operatie en psychologische hulp voor haar regelde. Daarna kon ze, ook via het Rode Kruis, haar middelbare school afmaken. Daarna wil ze graag naar de universiteit.

Haar korte, maar heftige ervaringen met mensenhandel hebben er wel voor gezorgd dat Maria moeite heeft met mensen vertrouwen. "Ik ben niet zo goedgelovig meer als vroeger. Ik hield van nieuwe mensen leren kennen, maar nu doe ik dat niet zomaar meer. Ik spreek ook niet zomaar af met iemand, eigenlijk alleen met mensen die ik écht goed ken. Ik wil vooral goed voor mijn zoon zorgen en hem leren dat hij niet zomaar alles kan geloven."

Kom in actie!

Dit jaar zamelt 3FM Serious Request: The Lifeline geld in voor slachtoffers van mensenhandel, zodat het Rode Kruis kan helpen mensen te beschermen. Dit doen zij op drie manieren:

  1. Voorlichting geven, zodat jongeren gewaarschuwd zijn en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

  2. Slachtoffers helpen met opvang, psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

  3. Hulpverleners en docenten trainen zodat ze signalen van mensenhandel leren herkennen.

Hier vind je meer informatie over het doel van dit jaar en hier lees je wat het Rode Kruis precies met het geld kan doen. Wil jij een steentje bijdragen? Kom dan nu in actie en meld jouw actie aan via 3FM.nl/kominactie of laat je sponsoren door mee te lopen met The Lifeline. Plaatje aanvragen kan natuurlijk ook!

Fotografie: Sander Koning

Ster advertentie
Ster advertentie