Naar homepage
3FM Serious Request

Nadia van het Rode Kruis vertelt hoe zij slachtoffers van mensenhandel helpt

foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Nadia van het Rode Kruis vertelt hoe zij slachtoffers van mensenhandel helpt

Mensenhandel is in Colombia overal aanwezig. Wijnand spreekt Rode Kruis-medewerker Nadia, die hem meer vertelt over de situatie in het Zuid-Amerikaanse land.

Ogen in je rug

Op het vliegveld van Bogotá word je er meteen voor gewaarschuwd: grote billboards met de zin 'overal moet je ogen hebben' waarschuwen voor (te) mooie beloftes van mensenhandelaren. Houd je ogen open, want de droom die je verkocht wordt is vaak nep. Deze campagne wordt ingezet op luchthavens en bij hotels, als extra reminder dat je op je hoede moet blijven.

25 16adbd809a 49068803703 d1018f1727 k

Het blijft helaas een veelvoorkomende gebeurtenis: handelaren die misbruik maken van kwetsbare groepen mensen zoals vluchtelingen, jongeren en mensen zonder geld. Met name Venezolanen zijn een 'populair' doelwit: zij zijn op de vlucht voor de sociaal-economische crisis in hun eigen land en hebben veelal geen dak boven het hoofd.

Nadia: "Ik kwam in aanraking met het verhaal van een jongen van 16, die maandenlang moest werken in een cocaboerderij. Aan het einde werd er onderhandeld dat de jongen weg mocht, maar alleen als zijn vader die plek overnam. Dit is helaas een voorbeeld van arbeidsuitbuiting, tegen iemands wil in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zichtbaarheid

Nadia vertelt dat er veel netwerken zijn waarin de mensenhandelaars opereren, vaak in de illegaliteit. Het Colombiaanse Rode Kruis doet zijn best om goed zichtbaar te zijn in de regio, zodat ze zoveel mogelijk slachtoffers kunnen helpen én waarschuwen. Dat doen ze op de volgende manieren.

  1. Voorlichting geven, zodat jongeren gewaarschuwd zijn en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

  2. Slachtoffers helpen met opvang, psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

  3. Hulpverleners en docenten trainen zodat ze signalen van mensenhandel leren herkennen.

25 3011aa0c83 49069325286 411a2b5c7b k

Kom In Actie!

Dit jaar zamelt 3FM Serious Request: The Lifeline geld in voor slachtoffers van mensenhandel, zodat het Rode Kruis kan helpen mensen te beschermen. Hier vind je meer informatie over het doel van dit jaar. Wil jij een steentje bijdragen? Kom dan nu in actie en meld jouw actie aan via 3FM.nl/kominactie, vraag een plaat aan of laat je sponsoren door mee te lopen met The Lifeline.

Fotografie: Sander Koning

Ster advertentie
Ster advertentie