3FM Serious Request

Alejandra's mensenhandelaar tatoeëerde zijn naam op haar lichaam

foto: Sander Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Alejandra's mensenhandelaar tatoeëerde zijn naam op haar lichaam

3FM-dj Wijnand Speelman reisde in oktober 2019 samen met het Rode Kruis naar Colombia, waar hij in contact kwam met Alejandra (26). Zij werd slachtoffer van mensenhandel en moest gedwongen in de prostitutie werken. Ze deelt haar verhaal om mensen bewust te maken van het feit dat dit overal ter wereld gebeurt.

>> Lees hier meer over het doel van 2019
>> Doneer aan 3FM Serious Request: The Lifeline

Romantiek

Alejandra kwam via social media in aanraking met een Mexicaanse man. Ze praatten veel en langzaam werd ze verliefd op hem. Toen hij zei dat hij plannen had om met haar te trouwen, vroeg hij Alejandra ook of ze bij hem wilde komen wonen. Zij vloog naar Mexico en werd heel lief ontvangen. Het plan was om na aankomst naar zijn huis te gaan, maar hij reed Alejandra naar een hotel. Daar veranderde de stemming volledig.

Alejandra: "Hij nam mijn paspoort, ID-kaart en documenten in: alle dingen die lieten zien dat ik zelf niet Mexicaans ben. Hij vertelde me gewoon dat ik voor hem ging werken, dat ik mijn lichaam moest gebruiken om hem terug te betalen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Behandeld als vuil

Alejandra bracht vanaf dat moment haar dagen opgesloten door, zonder water of eten. Douchen mocht alleen met de badkamerdeur open en binnen een bepaalde tijd, anders volgden er doodsbedreigingen. Ze werd geslagen en verkracht. Klanten kwamen op élk moment van de dag, of het nou twee uur 's nachts was of drie uur 's middags.

De wil om deze plek levend te verlaten sleepte haar er doorheen: "Ik werd als vuil behandeld en zocht een manier waarop ik een veilige plek bij mezelf kon creëren, in mijn eigen hoofd. Op die manier kon ik het volhouden, met de hoop dat ik daar ooit weg zou kunnen."

Tattoo

De pooier van Alejandra nam grondige maatregelen om haar te laten weten dat ze voor altijd 'van hem' zou zijn. Op een dag drogeerde hij haar en toen ze wakker werd, had ze een tattoo onder haar sleutelbeen. Hij had zijn naam op haar laten tatoeëren, en eigenlijk moesten daar later nog de woorden 'Eigendom van...' boven geplaatst worden.

Alejandra: "Toen ik de tattoo zag, had ik het gevoel dat ik dood wilde. Ik wilde verdwijnen. Maar écht dood wilde ik niet, ik wilde gewoon weg. Ik vertelde mezelf dat ik sterk moest zijn, dat het goed moest blijven gaan, dat ik door moest met leven om te kunnen ontsnappen."

Ontsnapping

Na zo'n vijf maanden werd Alejandra naar een ander hotel gebracht voor een afspraak met een klant. De zakenman in kwestie zat alleen vast in een vergadering en Alejandra kreeg te horen dat hij niet meer zou komen. Dit was het moment waarop ze voelde dat ze moest ontsnappen. Ze nam een grote gok en vroeg hulp aan een hotelmedewerker.

"Ik zei dat ik slachtoffer was van mensenhandel en vroeg of hij me mee kon nemen naar het Migratie Instituut. Hij zag dat ik moest huilen en aan het trillen was, dus hij zette me meteen in een auto en reed me erheen. Toen ik daar was voelde ik me weer vrij, niet meer het eigendom van iemand anders."

Leef je in

Alejandra deelt nu haar verhaal om meerdere redenen. "Het gaat me er niet alleen om dat er dankzij deze actie hulp wordt geboden aan slachtoffers, maar ook dat mensen zich misschien een beetje kunnen inleven in het leed van anderen. Ik hoop dat zij hun hart openen en zich realiseren dat dit niet alleen in Colombia gebeurt, maar overal in de wereld."

Kom in actie!

Dit jaar zamelt 3FM Serious Request: The Lifeline geld in voor slachtoffers van mensenhandel, zodat het Rode Kruis kan helpen mensen te beschermen. Dit doen zij op drie manieren:

  1. Voorlichting geven, zodat jongeren gewaarschuwd zijn en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

  2. Slachtoffers helpen met opvang, psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

  3. Hulpverleners en docenten trainen zodat ze signalen van mensenhandel leren herkennen.

Hier vind je meer informatie over het doel van dit jaar en hier lees je wat het Rode Kruis precies met het geld kan doen. Wil jij een steentje bijdragen? Kom dan nu in actie en meld jouw actie aan via 3FM.nl/kominactie of laat je sponsoren door mee te lopen met The Lifeline.

>> Direct doneren kan ook: hier!

Fotografie Colombia: Sander Koning

Ster advertentie
Ster advertentie