3FM Serious Request

Danny was kindsoldaat bij een gewapende groepering

  1. Nieuwschevron right
  2. Danny was kindsoldaat bij een gewapende groepering

Wijnand bezocht in Congo een centrum waar ex-kindsoldaten worden opgevangen. Daar sprak hij met Danny, die op straat werd meegenomen door een gewapende groepering en gedwongen werd voor hen te vechten.

CAJED transit centre, Congo (Fotograaf: Ben Houdijk)

In het CAJED transit centre in Congo worden ex-kindsoldaten opgevangen. Door middel van psychisch-sociale hulp worden ze klaargestoomd voor hun terugkeer naar de maatschappij. Wijnand sprak met Danny, die slachtoffer werd van een gewapende groepering. Hij was op weg om eten te halen voor zijn familie toen hij werd meegenomen. Luister hieronder naar zijn verhaal.

Check meer reportages van Wijnand

Danny en Wijnand (Fotograaf: Ben Houdijk)

Start van een nieuw leven

Het was Danny zijn taak om de baas van de groepering te beschermen en zijn wapen te dragen. Samen met de andere kindsoldaten woonde hij in de bossen. Hij werd gedwongen om te vechten en onschuldige burgers te mishandelen. Een mensenleven was voor de gewapende groepering immers niets waard.

Bevelen van de commandant

Je kan het je haast niet voorstellen. In Nederland gaan jongeren van Danny's leeftijd naar school. In Congo was Danny eigendom van zijn commandant en moest hij de bevelen opvolgen. 's Nachts had hij vaak nachtmerries over de gewelddadige daden die hij moest uitvoeren.

Kom in actie voor 3FM Serious Request

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Weer even thuis

Gelukkig droomde Danny soms ook over zijn familie. Dan was hij weer even thuis. Op het moment dat Wijnand hem sprak, was Danny al twee jaar van huis en had hij zijn ouders dus ook al twee jaar niet gezien.

Gevlucht tijdens een gevecht

Tijdens een gevecht waarin de groepering zware verliezen leed, kon Danny vluchten. Het Rode Kruis ving hem op in het CAJED transit centre en zorgt ervoor dat Danny goed te eten krijgt en genoeg kan slapen. Daarnaast krijgt hij trainingen, die ervoor moeten zorgen dat hij straks weer goed voorbereid kan terugkeren naar het 'gewone leven' en zijn familie.

Naar school

Danny hoopt snel terug te keren naar zijn ouders, broertjes en zusjes. Ook wil hij graag naar school, zodat hij later aan de slag kan als monteur. Het Rode Kruis helpt hem daarmee. Kijk hier wat zij kunnen doen met jouw bijdrage.

Doneer direct

Ster advertentie
Ster advertentie