3FM Serious Request

3FM Serious Request 2016: wat is er gebeurd met de opbrengst?

foto: Sander Koning
 1. Nieuwschevron right
 2. 3FM Serious Request 2016: wat is er gebeurd met de opbrengst?

Twee maanden voordat 3FM Serious Request 2017 in Apeldoorn van start gaat blikken we eerst terug op vorig jaar. Want wat is er gebeurd met de opbrengst van 3FM Serious Request 2016? Hieronder legt het Rode Kruis uit wat er precies met het geld is gebeurd of nog gaat gebeuren.

Tijdens de dertiende editie van 3FM Serious Request haalden we samen met het Rode Kruis geld op voor de stille ramp longontsteking. Een ziekte die erg gevaarlijk is, maar niet dodelijk hoeft te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen.

De actie heeft uiteindelijk € 9.256.764 opgebracht. Een fantastisch bedrag dat het Rode Kruis helpt in de strijd tegen deze ziekte.

De resultaten die al zijn gerealiseerd

Met de opbrengst kunnen er 175.000 mensen geholpen worden waarvan 80.000 kinderen onder de vijf jaar. Inmiddels is er een gedeelte van die 9,2 miljoen besteed en dit zijn daar de eerste resultaten van.

 • Er zijn al 40.000 antibioticakuren aangeschaft om kinderen met longontsteking te helpen.
 • Kinderen met ademhalingsproblemen zijn geholpen met 12.800 inhalers. Deze problemen maken hen doorgaans extra vatbaar voor infecties zoals longontsteking, wat met zo'n inhaler dus tegengegaan wordt.
 • Medisch basismateriaal is essentieel. Door de opbrengst van 3FM Serious Request zijn er in totaal al 1.200 thermometers aangeschaft, 460 weegschalen en 120 zuurstofmeters.

Specifiek in Ivoorkust

 • In Ivoorkust zijn er inmiddels 4 ziekenhuizen en klinieken gerenoveerd en ondersteund met deze medische basisuitrusting. Van deze klinieken zijn meer dan 105.000 mensen afhankelijk van zorg.
 • Het verhelpen van longontsteking begint met goede voorlichting. Inmiddels zijn er al 12.5000 mensen voorgelicht over het herkennen en zelf voorkomen van de ziekte.
 • Inmiddels zijn 130 nieuwe en lokale gezondheidsmedewerkers en vrijwilligers getraind.
 • Er zijn 2 waterputten gebouwd en hersteld om zo gebieden te voorzien van schoon drinkwater.
 • Er zijn 450 nieuwe latrines aangelegd. Op de juiste manier, zodat ze niet kunnen instorten en op een veilige afstand liggen. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld besmetting van eten.

Nog te realiseren resultaten

Ondanks dat er al een hoop is verbeterd is, kan het Rode Kruis tot 2020 meer mensen helpen.

 • In totaal worden er nog 50 klinieken ondersteund met een medische basisuitrusting en nog 14 klinieken voorzien worden van een uitrusting om hulp in omliggende dorpen te bieden of mensen te vervoeren.
 • Er gaan nog eens 48.500 mensen bereikt worden met voorlichting en nog 170 lokale gezondheidsmedewerkers en vrijwilligers krijgen een training.
 • Het Rode Kruis gaat 200 vaccinatie campagnes ondersteunen. Dit zijn dagen die door de lokale overheden worden georganiseerd, waarbij zoveel mogelijk kinderen zich moeten laten inenten. Vrijwilligers van het Rode Kruis assisteren hierin en zorgen dat de vaccinaties beschikbaar zijn en dat er personeel is dat de vaccinatie kan uitvoeren.
 • Er worden 1.500 vaccinatiesessies aan huis gedaan in de meer kwetsbare gebieden.
 • In landen waar grondwater vervuild is worden 4.400 waterfilters en chloortabletten uitgedeeld, zodat er op huishoudniveau schoon drinkwater gecreëerd kan worden.
 • Er worden nog eens 35 waterpunten hersteld of gebouwd zodat hele gebieden voorzien kunnen worden van schoon drinkwater. Ook worden er nog 1.520 latrines bij gebouwd.
 • 11.650 huishoudens worden geholpen met het verbeteren van de luchtkwaliteit door ze te voorzien van betere kooktoestellen. Dit gaat hand in hand met voorlichting over het belang van schone lucht en het voorkomen van longontsteking.

De opbrengst van 3FM Serious Request 2016 wordt in de periode van 2017-2020 besteed in Ethiopië, Ivoorkust, Mali, Soedan, Zambia, Libanon, Syrië en Afghanistan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Domien in Ivoorkust

Samen met het Rode Kruis reisde 3FM-dj Domien dit jaar terug naar Ivoorkust om met eigen ogen te zien wat er met de opbrengst is gebeurd. Daar zijn een aantal bijzondere reportages over gemaakt. Deze worden woensdag 25 oktober in de loop van de dag gepubliceerd op de online kanalen van 3FM.

3FM Serious Request 2017

In de week voor Kerstmis haalt NPO 3FM samen met heel Nederland geld op om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict. In conflictgebieden, zoals in Nigeria en de Democratische Republiek Congo, maar ook in door natuurrampen getroffen landen zoals Nepal leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2017 sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact met hun familie en brengen ze hen weer thuis. Help jij ook dit jaar mee? Meld je actie hier aan!

Foto's: Sander Koning

Ster advertentie
Ster advertentie