3FM Serious Request

Amani vlucht 's nachts met haar kinderen het huis uit

  1. Nieuwschevron right
  2. Amani vlucht 's nachts met haar kinderen het huis uit

Amani woonde samen met haar man en vier kinderen in een gevaarlijke wijk in Syrië. 's Nachts werden ze overrompeld door een mortier-granaat en moesten ze het huis uit vluchten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paul Rabbering reisde eind oktober voor 3FM Serious Request naar Syrië. Daar zag hij met eigen ogen hoe de mensen worden getroffen door de oorlog. Hoe zij moeten leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op een mooie toekomst. Check hieronder het verhaal Amani, die nu werkt als kapper en daarmee geld verdient om voor zichzelf en haar vier kinderen te zorgen.

Meer over het doel van dit jaar

Paul ontmoet Amani in Doilla, een van de armste wijken van Damascus. Op deze plek merk je veel van de oorlog in Syrië. De wijk is verwoest, het is er vies en er zijn opvallend veel militaire checkpoints.

Het kapperszaakje van Amani

Als Paul vanaf de drukke hoofdstraat een smal steegje induikt, komt hij terecht bij het kapperszaakje van Amani. Amani is 30 jaar oud en heeft vier kinderen. Ze woont sinds een jaar in deze wijk van Damascus. Daarvoor woonde ze in Sidi Qadad, een ander deel van de hoofdstad waar op dat moment flink gevochten werd.

Moeilijk om afscheid te nemen

Amani wist dat ze weg moest uit Sidi Qadad, maar wilde niet. Ze vond het verschrikkelijk moeilijk om afscheid te nemen van haar huis, haar thuis. Tot ze 's nachts, tijdens gevechten, werd overrompeld door een mortier-granaat, die terecht kwam op hun huis. Ze hoorde de buurvrouw gillen. Haar zoon kwam om bij de explosie. Amani bedacht zich geen moment en rende met haar vier kinderen, nog gekleed in pyjama, het huis uit.

Amani (rechts)

Het laatste moment dat ze haar man zag

Amani's man besloot later terug te keren naar hun verwoeste huis om spullen te halen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want Amani heeft haar man nooit meer teruggezien. Wat er met hem is gebeurd, weet ze niet. Ze heeft hem lange tijd gezocht, in ziekenhuizen, ministeries, overal. Amani mist hem verschrikkelijk. Ze weet niet eens of hij nog leeft.

Opleiding tot kapper

Er volgde een periode van rouw. Amani voelde zich ellendig. Een vriendin van haar dochter bracht Amani in contact met het Rode Kruis. Daar volgde ze een opleiding tot kapper. Een geschenk uit de hemel, want nu verdient ze geld en kan ze in elk geval voor haar vier kinderen zorgen.

Check hier meer reportages van Paul

Paul en Amani

Wat doet het Rode Kruis?

Met 3FM Serious Request halen we geld op voor mensen zoals Amani en haar kinderen. Het Rode Kruis wil zoveel mogelijk mensen - en dan vooral kinderen en jongeren - helpen in conflictgebieden en ze een beter toekomstperspectief bieden. Dit doen ze door bijvoorbeeld een opleiding te geven, zoals Amani heeft gedaan.

Wat moet ik geven?

Je mag natuurlijk helemaal zelf weten wat je wilt geven. Elke cent is er één. Voor 150 euro zorgt het Rode Kruis er bijvoorbeeld voor dat een jongere de beschikking krijgt over een start up-kit. Denk aan een naaimachine, loodgieters- of autogereedschap, materialen die je ndig hebt om aan de slag te gaan wanneer een beroepsopleiding is afgerond. Minder mag natuurlijk ook. Met twee euro kan het Rode Kruis al veel betekenen. Met dit bedrag kunnen zij bijvoorbeeld een jongere een uur bijscholing geven in bijvoorbeeld Engels en Wiskunde.

Kom in actie voor 3FM Serious Request

Paul in het kapperszaakje van Amani
Ster advertentie
Ster advertentie