3FM Serious Request

Wijnands reis naar Nigeria in 20 foto's

foto: Merlijn Stoffels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnands reis naar Nigeria in 20 foto's

3FM-dj Wijnand Speelman reisde voor 3FM en het Rode Kruis naar Nigeria om met eigen ogen te zien hoe daar iedere dag keihard gewerkt wordt om families weer samen te brengen.

Wijnand vertelt hoe het werk van het Rode Kruis in conflictgebieden in elkaar steekt. "Zij houden zich bezig met het registeren en opsporen van mensen die op zoek zijn naar elkaar. Ze reizen langs dorpen en vluchtelingenkampen om foto's te maken van mensen die hun familie kwijt zijn. Daarmee reizen ze verder naar andere plekken om te kijken of er mensen zijn die meer weten over de locatie van die vermiste familieleden. Als dit lukt, brengt het Rode Kruis de familie in contact door middel van geschreven boodschappen, telefoontjes en soms zelfs een echte hereniging."

Het Rode Kruis heeft dus een systeem waarmee ze mensen op kunnen sporen, maar er zijn niet genoeg middelen om iedereen te kunnen helpen. Wijnand: "Er zijn meer vrijwilligers nodig, meer auto's, brommers, telefoons... Je zit nu in zo'n vluchtelingenkamp met 20 mensen rondom één mobiele telefoon te wachten tot je heel kort mag bellen met iemand. Er is gewoon te weinig geld om het werk echt goed te kunnen uitvoeren."

"Eigenlijk is het alsof je een ijsblok wilt laten smelten, maar je verwarming komt maar tot tien graden. Het ijsblok smelt wel, maar niet snel genoeg, en buiten is het ook nog eens aan het vriezen. De oorlog gaat gewoon door. Het Rode Kruis wil dat ijsblok weg hebben en ze weten precies hoe het moet. Het kan alleen nog veel beter. Met meer geld kunnen er meer mensen geholpen worden."

>> Doneer direct, vraag een plaat aan of koop toffe 3FM SR17-merchandise!
Alle foto's: Merlijn Stoffels

Meer 3FM Serious Request?

Bekijk alle hoogtepunten van deze week op 3FM.nl/aftermovie.
Bekijk hier alle reportages die Wijnand gemaakt heeft in Nigeria.
Check hier Wijnands interview.

Ster advertentie
Ster advertentie