3FM Serious Request

'Hilversumse Hellestrijd': de Nabeschouwing

1. Nieuwschevron right
  2. 'Hilversumse Hellestrijd': de Nabeschouwing

Het bleef gelukkig rustig op de tribunes in Kerkrade tijdens de derby tussen 3FM en het RTL Sterrenteam na het 1-1 gelijkspel. Want dat er genoeg viel na te praten over de thriller in het Parkstad Limburg Stadion was duidelijk. En dat doen we dus ook, onder andere met uitblinkers Barend & Wijnand.

"Rensenbrink...TEGEN DE PAAL...Rensenbrink tegen de paal!" Voetbalkenners moeten deze legendarische woorden van Theo Reitsma van de WK-finale in 1978 hebben herleefd, toen 3FM-spits Ricky van den Bergh vlak voor tijd op de paal schoot bij een stand van 1-1 in de derby der derby's tegen het RTL Sterrenteam, dinsdag 15 december.

(Van den Bergh schiet de bal op de paal! Alle foto's door Bullet-Ray, klik hier voor het hele fotoalbum)

"Geen rood voor Van Peperstraten?"

Was die bal er nou ingegaan, had de enige juiste afspiegeling van de wedstrijd op het scorebord gestaan. Want doelpuntenmaker Ricky van den Bergh (ex-Heracles, ex-ADO) had de wedstrijd meerdere malen kunnen beslissen in het voordeel van 3FM. In de eerste helft stond hij alleen voor de RTL-keeper Sanchez, maar wilde het te mooi doen en zag zijn stiftje in schoonheid sterven.

In de tweede helft maakte 3FM aanspraak op nog twee penalty's, waar Toine van Peperstraten van RTL overigens zijn tweede gele kaart had moeten krijgen, maar werd gespaard door scheidsrechter Bas Nijhuis, tot ongeloof van 3FM-trainer Robert Maaskant. Met name de tweede keer dat Van den Bergh werd onderuit gehaald was een 100 procent penalty, die niet werd gegeven.

(Een hevig geëmotioneerde Barend kan het niet geloven dat er niet werd gewonnen)

"Het voelt als een nederlaag"

En zo werd het elftal (dat in de laatste minuten van de wedstrijd was geupgrade naar een vijftiental) drie overduidelijke punten door de neus geboord, wat de eerste overwinning op hun broeders van RTL ooit had betekend.

"Ongelooflijk," zegt een hijgende en emotionele Barend van Deelen als we hem treffen in de catacomben van het stadion van Roda JC, terwijl het zweet nog van zijn hoofd drupt. "Zoveel bezieling, passie en beleving en toch met lege handen. Wij zijn het afgelopen jaar voetballend erg gegroeid en dan is het jammer dat je jezelf niet beloond met drie punten. Want we slepen hier een punt uit het vuur, maar het voelt als een nederlaag."

(Van der Lende veroorzaakt een penalty, Wijnand denkt dat er niks aan de hand is)

Wedstrijd met twee gezichten

Captain Frank van der Lende, die in zijn voorbeschouwing nog overtuigd was van een goede afloop, speelde een wedstrijd met twee gezichten. Hij was het namelijk die halverwege het eerste bedrijf een penalty veroorzaakte (foto boven), die Glenn Helder onberispelijk binnenschoot.

Toch valt het te prijzen dat de midvoor van 3FM zijn verdediging op dat moment wilde ondersteunen in zijn eigen strafschopgebied. Maar zoals dat dan gaat bij aanvallers die proberen te verdedigen, liep het niet goed af. Voor het doel van RTL stichtte Van der Lende herhaaldelijk gevaar, waarbij hij een aantal magnifieke hoogstandjes uit de hoge hoed toverde.

Zo. Ik heb alles gegeven... #SR15 #acrobaat

Posted by Frank van der Lende on dinsdag 15 december 2015

Ver te zoeken

De teams gingen rusten met een 1-0 voorsprong voor de sterren van RTL, wat geen goede afspiegeling was van de verhoudingen in de eerste helft, aangezien 3FM meer aanspraak maakte op een doelpunt. Maar zoals zo vaak was rechtvaardigheid ver te zoeken op het voetbalveld.

(Van der Lende stuurt voor de zoveelste keer Toine van Peperstraten het bos in, de presentator die in de tweede helft ontsnapte aan een rode kaart. 3FM-trainer Rob Maaskant kijkt gespannen toe vanaf de zijlijn)

Zoals Rocky in Rusland

Halverwege de tweede helft kreeg 3FM alsnog loon naar werken, toen Ricky van den Bergh onderuit werd gekegeld door Van Peperstraten, wat hem zijn tweede gele kaart had moeten opleveren, maar Nijhuis spaarde hem om onbegrijpelijke redenen (je moet niet raar opkijken dat Nijhuis dit weekend 'vrijaf' krijgt van de KNVB).

Van den Bergh ging zelf achter de bal staan, stuurde met een lichaamsschijnbeweging Sanchez van RTL de verkeerde op en schoof de bal makkelijk binnen: 1-1. D'r op en d'r over, klonk het uit tienduizenden kelen in het stadion, dat, zoals Rocky in Rusland, gaandeweg de kant koos van underdog 3FM.

(Van den Bergh scoort 1:1 vanaf 11 meter)

Hoogie Gentile

Hoeveel spelers beide teams ook het veld stuurde, de 1-1 kwam niet meer in gevaar, waar Van den Bergh nog het dichtstbij was bij de winnende treffer. Dat die goal uitbleef, leverde bij enkele spelers frustratie op. Sander 'Gentile' Hoogendoorn bijvoorbeeld, die met een welgeplaatste tackle een nietsvermoedende Bas Muijs omver kegelde.

Goede tijden, slechte tijden...

Posted by Sander Hoogendoorn on woensdag 16 december 2015

Wijnand treurt

Hoogendoorn ontsnapte aan een kaart, maar dat was wel precies de bezieling die Robert Maaskant zocht. Helaas mocht het niet baten. Wijnand Speelman beseft dat de overwinning op RTL voor het grijpen lag. "Ricky van den Bergh was een paar keer dicht bij met een prachtig lobje over de keeper in de eerste helft. En in de tweede helft had hij drie punten voor ons kunnen pakken met een grote kans op 2-1, alleen was de hoek net te klein en raakte hij de paal."

Ook Wijnand was niet blij met de arbitrage. "De vraag is of scheidsrechter Nijhuis geen tweede penalty had moeten geven toen Ricky van den Bergh naar de grond werd gewerkt in de 16, waarvan zijn broek letterlijk afzakte. Ik zit hier met een katerig gevoel, want we waren er zo dichtbij."

Voor een minuut-tot-minuutverslag van de wedstrijd en nog meer video's en foto's, klik hier.

En hier ging het natuurlijk allemaal om, zoveel geld mogelijk ophalen voor Serious Request: 12K in totaal! Hulde aan iedereen die zich heeft ingespannen om deze actie mogelijk te maken!

(Foto: Rients)