3FM Serious Request

Hoe helpt het Rode Kruis kinderen met een trauma?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe helpt het Rode Kruis kinderen met een trauma?

In oorlogsgebieden lopen veel kinderen rond met een trauma. Vrijwilligers van het Rode Kruis proberen hen te helpen. Hoe ze dat doen? Paul nam een kijkje bij een traumaverwerkingscentrum in Syrië.

Paul Rabbering reisde voor 3FM Serious Request naar Syrië en bezocht een centrum waar kinderen worden geholpen met hun trauma. Door middel van muziek, dans en spel worden zij begeleid. Paul had in no time een nieuw vriendje, Machmud, die hem uitlegde wat voor spelletjes ze doen. Check de audioreportage hieronder.

Meer reportages van Paul

Dans en spel

Bij traumaverwerking is het belangrijk dat kinderen oefenen op sociaal gedrag. Met een 'simpele' stoelendans leer je ze bijvoorbeeld veel meer dan je in eerste instantie zou denken. "Zo'n stoelendans is een veel socialer spel dan ik ooit had gedacht. Als de muziek stopt, moet je met elkaar afspreken dat je van plek verwisselt." aldus Paul.

Gevoel van veiligheid

Ook het gevoel van veiligheid creëren is belangrijk. Verderop ziet Paul een jongetje druk in de weer met kleurtjes. Zijn naam is Quissam. Hij tekent een schild op een papier, dat hem zal beschermen. Op de tekening staan ook zijn moeder, zusje en vader, die man die hem zal beschermen tegen enge dingen.

Machmud en Quissam hebben geluk

Oorlog heeft een afschuwelijk effect op kinderen. Wat deze jongens en meisjes zien, maakt ze bang. Maar op deze plek van het Rode Kruis zijn ze veilig en kunnen ze de dingen doen die een kind van die leeftijd zou moeten doen. Zoals Machmud en Quissam, zij hebben geluk.

Helaas zijn er wereldwijd heel veel kinderen die geen hulp krijgen. Voor vier euro kan een kind, zoals Machmud of Quissam, twee tot drie keer terecht bij een opvangcentrum voor psychische ondersteuning.

Kom in actie voor 3FM Serious Request

3FM Serious Request 2015

3FM en het Rode Kruis willen in december zoveel mogelijk geld ophalen voor kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden, zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

Lees meer over het doel van dit jaar

Ster advertentie
Ster advertentie