3FM Serious Request

Gerard Ekdom zijn moeder overleed aan ALS: "Je vergeet het ziektebeeld nooit"

  1. Nieuwschevron right
  2. Gerard Ekdom zijn moeder overleed aan ALS: "Je vergeet het ziektebeeld nooit"

Oud 3FM-dj en vooral Glazen Huis-legende Gerard Ekdom kwam langs bij de bekendmaking van welke dj's er dit jaar in het huis gaan. Dit omdat zijn moeder in 2004 is overleden aan ALS. Met de kersverse Glazen Huis-dj's deelde hij zijn persoonlijke en aangrijpende verhaal.

"Bijna 19 jaar geleden is mijn moeder overleden aan ALS"

Gerard Ekdom is ambassadeur van Stichting ALS Nederland, dit omdat hij de nare effecten van de ziekte van heel dichtbij heeft meegemaakt. Gerard vertelt: "Mijn moeder is overleden aan ALS. Je vergeet nooit het ziekteverloop. Van ontzettend levenslustige vrouw naar iemand die niest meer kan, alleen maar knipperen met haar ogen." Gerard kan er geen doekjes om winden: "ALS is een mensonterende kutziekte."

"Je hoort je doodvonnis. Wij hadden nog nooit van de ziekte gehoord. Wat het met je doet is dat je hoopt op iets. Als je drenkeling bent, dan pak je een krokodil om boven water te blijven en dat is met ALS ook. Mijn moeder zei altijd 'als ik niet kan praten, dan hoeft het niet meer.'" En dat ging maar verder en verder.

3FM-dj Barend van Deelen vult hem aan: "Je neemt elke keer afscheid van iets anders." Gerard: "Dit is één van de ergste nachtmerries."

Opgesloten in je lijf

"Je koppie werkt. Alleen die zorgt dat de rest van je lichaam steeds minder werkt." Een oplossing vinden is moeilijk, zegt hij: "Het is een ontzettende speld in een hooiberg. We zijn nu negentien jaar verder maar er is nog steeds niets gevonden. Waar komt het vandaan, waarom krijgt de ene het wel en de andere niet? Daar is geld voor nodig."

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken. Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie

Ster advertentie
Ster advertentie